Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Zprávy, které by Vám neměly uniknout (30. 4. - 5. 5.)

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Další šťavnatý týden je za námi. Z pohledu covidového nebezpečí se nám, bohudíky, pomaličku ulevuje, zato politická scéna vře na sto stupňů. Nevíme, jestli k velezradě má blíž prezident či ministr vnitra, nevíme jestli kvůli soukromým zájmům premiéra nepřijde Česko o všechny eurodotace. Alespoň víme, že v říjnu proběhnou parlamentní volby, protože volební zákon už podepsal prezident. A současné vládě podle Eurobarometru věří jen 19% občanů. Změna už je opravdu potřeba.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si následující týdenní depresso:

PREMIÉR BABIŠ SE CHCE SOUDIT O ZÁVĚREČNÝ AUDIT. PŘESNĚJI ŘEČENO, ŽALOBA BY MUSELA BÝT PODÁNA JMÉNEM ČR. V TOM PŘÍPADĚ ALE HROZÍ POZASTAVENÍ VŠECH DOTACÍ Z EUROFONDŮ.

Premiéra v podání žaloby podpořila na konci minulého týdne i ministryně spravedlnosti Benešová. Tečku za auditem by prý měl udělat Soudní dvůr EU. První háček spočívá ve faktu, že v tuto chvíli nemá ČR co žalovat. Musela by požádat o proplacení některého ze zamítnutých projektů. Teprve pak by mohla žalovat rozhodnutí, že nebyl proplacený. A tady přichází na řadu druhý velký otazník: Podání žaloby by mohlo provázet pozastavení čerpání všech evropských fondů, jak uvádí Martin Smolek, který ČR u Soudního dvora zastupuje. Spočítá někdy někdo, kolik premiérův střet zájmů stojí české občany?

Zdroj: Deník N

MINISTRYNĚ SPRAVEDLNOSTI BENEŠOVÁ PODÁ NA NEJVYŠŠÍHO STÁTNÍHO ZÁSTUPCE KÁRNOU ŽALOBU. ÚDAJNĚ PŘEKROČIL SVÉ PRAVOMOCI VE VRBĚTICKÉ KAUZE. TO ALE PAVEL ZEMAN ODMÍTÁ.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman tato nařčení odmítá. Je trnem v oku části vládních politiků už delší dobu. Tlaky na jeho výměnu jsou jasné - v čele vlády je přece trestně stíhaný premiér. Obavy o nezávislost justice jsou i po dvou letech stále na místě. A my ji stále bedlivě hlídáme.

Zdroj: ČT24

KAUZA VRBĚTICE STÁLE HÝBE POLITICKOU SCÉNOU. MINISTR VNITRA HAMÁČEK MĚL VYMĚNIT UTUTLÁNÍ VRBĚTIC ZA MILION SPUTNIKŮ.

Informační mozaika o plánované cestě Jana Hamáčka do Moskvy není úplná. Možná proto jsou další interpretace událostí ještě šílenější, než ty předchozí. Jan Hamáček odmítá verzi novinářů Seznam zprávy o výměně milionu vakcín Sputnik V za ututlání zapojení ruských agentů GRU do výbuchu. Hamáček oznámil podání trestního oznámení i civilní žaloby na novináře. Kdo ví, jestli se veřejnost někdy dozví o událostech kolem Vrbětic pravdu .

Zdroj: iRozhlas

ČESKO - ZEMĚ, KDE JE KAŽDÝ DETEKTIVEM. POČET VERZÍ VYŠETŘOVÁNÍ VRBĚTICKÉ KAUZY SE NEUSTÁLE MĚNÍ. CO POLITIK, TO NÁZOR. CO SI MAJÍ OBČANÉ MYSLET?

Jedná se o suverenitu a bezpečnost naší země, zemřeli dva lidé a stálo nás to miliardu korun. I přesto působí nejvyšší představitelé naší země, jako by každý mluvil o něčem jiném, každý pracoval pro jiný stát. Nejprve vláda (v souladu s policií a státním zastupitelstvím) mluví o jediné vyšetřovací verzi. Po týdnu přišel prezident Zeman a řekl, že existují dvě vyšetřovací verze. Což premiér Babiš následně dementoval. A aby se to nepletlo málo, přispěchala ministryně spravedlnosti Benešová a uvedla, že je vyšetřovacích verzí dokonce více. Premiér musel opět dementovat. Výsledek? Zmatená česká veřejnost a prokremelská propaganda na koni.

Zdroj: Deník N

KOALICE PIRÁTŮ A STAN NEZÍSKALA DOSTATEK HLASŮ PRO ROZPUŠTĚNÍ SNĚMOVNY. PŘEDČASNÉ VOLBY SE TEDY NEKONAJÍ, USKUTEČNÍ SE V ŘÁDNÉM TERMÍNU PODLE NOVÉHO ZÁKONA.

Představitelé koalice Piráti+STAN oznámili, že nevyvolají hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny, neboť by tento krok podpořila pouze koalice SPOLU. Pravděpodobnost předčasných voleb se tedy blíží nule, protože Ústava ČR umožňuje rozpustit sněmovnu nejpozději 3 měsíce před řádným termínem voleb. Alespoň uzexistuje právní rámec pro konání voleb v říjnu 2021, prezident totiž podepsal nový volební zákon. Ten mění přepočet hlasů na mandáty a snižuje nutné limity pro vstup koalic do parlamentu.

Zdroj: iRozhlas a ČT24

Důsledky střetu zájmů českého premiéra se projevují na každém kroku. Je ohrožena nezávislost justice i čerpání evropských dotací. Podepište novou Výzvu demokratickým stranám. S ANO totiž změna po volbách nebude možná.

Změna je nutná! Do voleb zbývá 154 dní.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku