Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Zprávy, které by Vám neměly uniknout (16.4-22.4.)

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Právě uplynulý týden vypadal, jako by Česká republika seděla na sudu se střelným prachem. Zjištění našich zpravodajců o zapojení dvou ruských agentů GRU do výbuchu ve Vrběticích v roce 2014 přineslo odhalení mnoha dalších souvislostí z naší politiky. Souvislostí a postojů v demokratické zemi nebezpečných, skandálních a nepřijatelných.

V dalším čtvrtečním souhrnu, “Co se v nedělním Čau lidi nedozvíte”, se pokusíme chronologicky připomenout nejdůležitější momenty.

HAMÁČEK DO MOSKVY NAKONEC NEODLETĚL. POSLEDNÍ VERZE - KAMUFLÁŽ NA ZÁCHRANU ČESKÉHO VELVYSLANCE.

Od chvíle, kdy Jan Hamáček oznámil svůj záměr odletět do Moskvy jednat o vakcínách s ruským ministrem průmyslu a obchodu, jsme si lámali hlavu nad důvěryhodností tohoto záměru. V sobotu jsme se dozvěděli, že dva zmařené lidské životy, několikaleté omezení života v okolí Vrbětic a miliardové náklady způsobili ruští agenti vojenské rozvědky GRU. To už Hamáček, ve chvíli kdy plánoval cestu do Moskvy, věděl. Nepřijatelnost takového jednání chce nyní zakamuflovat tvrzením, že se snažil zachránit českého velvyslance v Moskvě. Hamáčkem uváděný sled událostí však nesedí a ani premiér tuto verzi nepotvrdil. Kolik lživých scénářů ještě uneseme?

Zdroj: dvtv na youtube.com

NEJASNÁ ŽÁDOST O KOORDINOVANÝ POSTUP V EU - ZÁMĚR NEBO NESCHOPNOST?

Silným nástrojem členů EU a NATO je tzv. koordinovaný postup při vypovídání diplomatů ze země. Použitý byl například v kauze Skripal, kdy solidárně s Velkou Británií vypověděly ruské diplomaty i jiné členské země NATO a EU. Od jednání Jana Hamáčka s evropskými partnery se proto očekávalo právě to, že požádá o koordinovaný postup. Jenže Hamáčkovo vystoupení bylo velmi nejasné. Šéf evropské diplomacie Josep Borrell nejdříve oznámil, že o koordinovanou reakci ČR vůbec nepožádala. Teprve později svoje vyjádření částečně upravil. Země EU nám tedy sice vyjádřily solidaritu, ke koordinovanému vyhoštění diplomatů však zatím nedošlo. V rámci NATO už snad byla žádost přednesena jasně a bez pochybností. Členské země se za nás jednomyslně postavily a ruskou akci odsoudily. A je možné, že dojde i ke koordinovanému vyhoštění ruských diplomatů ze členských zemí NATO. Takové rozhodnutí ale trvá vždy o něco déle.

Zdroje: zpravy.aktualne.cz a denikn.cz

PO VÍKENDOVÉM ODHALENÍ NÁSLEDOVALO VYPOVĚZENÍ RUSKÝCH DIPLOMATŮ. POTÉ NESYMETRICKÁ ODPOVĚĎ MOSKVY A DALŠÍ RUSKÉ VYHROŽOVÁNÍ.

Česká vláda přistoupila k vypovězení 18 ruských diplomatů (devatenáctého stáhli Rusové sami), kteří byli našimi zpravodajci označeni za agenty SVR a GRU. Ruská federace odpověděla silovým způsobem a vypověděla 20 českých diplomatů, což představuje zdecimování naší ambasády v Moskvě. Následovaly další výhrůžky ruských představitelů ohledně česko-ruských vztahů. Dnes to vypadá, že se jich česká vláda nezalekla a recipročně zastropovala počet počet ruských pracovníků v Praze na úrovni současného počtu Čechů na ambasádě v Moskvě. Proč tady ale vůbec pobývalo tolik “diplomatů”, když naši zpravodajci věděli, že to jsou agenti? Proč před několika měsíci prezident Zeman požadoval po BIS seznam ruských agentů? Na tyto otázky nám politici stále dluží odpověď.

Zdroje: Odemykáme pro vás plnou verzi článku z Deníku N, irozhlas.cz a denik.cz/minuta

PREZIDENT MLČÍ, VYJÁDŘÍ SE AŽ PO OSMI DNECH. JE JEHO ZDRAVOTNÍ STAV TAK VÁŽNÝ NEBO ČEKÁ NA POKYNY Z KREMLU?

Která z variant se vám zdá horší? Těžko říct. Pokud z důvodu svého zdravotního stavu není prezident způsobilý k výkonu své funkce v tak vypjaté situaci, měl by se jí vzdát. Protože jestli se k teroristickému útoku cizí moci na našem území takhle dlouho nevyjadřuje z jiných důvodů, je to snad ještě horší. Mimochodem, ekvádorskému prezidentovi včera Zeman poblahopřál ke zvolení do funkce. A ani na to nepotřeboval osm dní na rozmyšlenou. Zvláštní.

Zdroj: hrad.cz

BABIŠ PŮVODNĚ JASNÉ STANOVISKO VLÁDY NA OBHAJOBU SUVERENITY NAŠÍ ZEMĚ ZMĚNIL NA “ÚTOK NA ZBOŽÍ”.

V neděli se zdálo, že je jasné, že velmi “přátelský” postoj celé naší exekutivy k Rusku nemůže pokračovat, a že zájmy naší země musí být jasně na prvním místě. Jenže už v pondělí vzbudily kroky premiéra Babiše i ministra Hamáčka pochybnosti na čí straně stojí. Premiér řekl, že výbuch muničního skladu, způsobený ruskými agenty, při kterém zemřeli dva lidé a který naši zemi stál miliardu korun, nebyl aktem státního terorismu, ale “útokem na zboží”. Komu český premiér bagatelizací situace prospěl nejvíc? Bingo! Ruské federaci a její propagandě. Jeho slova totiž okamžitě převzala ruská státní média a začala tento narativ dál šířit. Následně se sice premiér omluvil, ale komunikační katastrofa již byla na světě.

Zdroj: Odemykáme pro vás plnou verzi článku z Deníku N.

Situace je vážná - prezident a vláda ohrožují bezpečnost naší republiky a tím i demokracii a suverenitu naší země.

A do voleb pořád ještě zbývá 168 dní.

#rokzmeny

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku