Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Zdravotní stav prezidenta Zemana. Nenechme se ukolébat nedávnými kroky ke jmenování vlády

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

V posledních dnech slyšíme zprávy o zlepšení zdravotního stavu Miloše Zemana. Díky lepší kondici mohl prezident republiky učinit kroky k ustavení nové vlády a pověřil Petra Fialu sestavením kabinetu. Ovšem to automaticky neznamená, že bude prezident Zeman schopen řádně zastávat všechny své ústavní povinnosti. Je potřeba se o zdravotní stav hlavy státu zajímat dál.

Nezapomínejme, že ještě před pár týdny bylo v oficiální zprávě Ústřední vojenské nemocnice konstatováno, že prezident není schopen vykonávat své pravomoci. Zároveň jsme byli informováni, že dlouhodobá zdravotní prognóza je nejistá a Miloš Zeman (podle lékařské zprávy z ÚVN a vyjádření lékařského konzilia) nemůže zřejmě svou funkci vykonávat naplno.

Co musí prezident republiky, kromě jmenování nové vlády a přijetí demise té dosluhující, podle Ústavy vykonávat? Například:

  • jmenuje soudce, včetně soudců Ústavního soudu,
  • sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy,
  • je vrchním velitelem ozbrojených sil,
  • reprezentuje Česko ve světě a mnoho dalšího...

Otázka, jestli zdravotní stav nelimituje Miloše Zemana v zastávání jeho ústavních povinností v plné míře, aktuálně vyvstává v souvislosti s převzetím demise dosluhující vlády. Mezi ústavními právníky totiž nepanuje shoda na tom, jestli musí být demise předána fyzicky do rukou prezidenta či nikoliv. Odcházivšímu premiérovi Andreji Babišovi nebyl umožněn přístup do nemocničního pokoje Miloše Zemana. Demisi vlády tedy podal dnes ráno písemně.

Dlouhodobě zkrátka nelze přehlížet, že zdravotní stav omezuje prezidenta ve výkonu jeho role nejvyššího ústavního činitele. Musí být proto zřejmé, že prezident republiky své ústavní povinnosti plnil řádně, vědomě a samostatně. A je nutné, aby v tomto ohledu nebyl prostor k sebemenším pochybám. Stále platí, že veřejnost nepotřebuje znát detailní diagnózu. Je ale zásadní, abychom měli informaci o tom, zda prezident svůj úřad může vykonávat, a v jakém rozsahu. Prezidenta jednoduše potřebujeme. A potřebujeme vědět, že za něj důležitá rozhodnutí nedělá někdo jiný. Tuto otázku si vzhledem k vážnému onemocnění Miloše Zemana musíme klást každý den. To se nemění ani tím, že prezident zvládnul v průběhu několika posledních dnů vykonat malou část ze svých ústavních povinností.

Postupovat podle článku 66 Ústavy a odebrat prezidentovi pravomoci, je politicky velice citlivý krok, který by vzbudil u části veřejnosti značnou nevoli. Na druhou stranu je odpovědností politiků dbát na dobré fungování státu a státních institucí, mezi které nepochybně patří i úřad prezidenta republiky. Přehlížet, že prezident není dlouhodobě schopen vykonávat svou funkci (v případě, že opravdu není), by bylo krajně nezodpovědné.

Potřebujeme prezidenta. Netřeba snad ani připomínat, že kromě výkonu prezidentských povinností se jedná také o moc, kterou získává prezidentovo okolí. A o jeho čistých a nezištných úmyslech si nemůžeme dělat žádné iluze.


Prezident republiky má být sám o sobě symbolem demokratického státu. Přijďte si to s námi připomenout 17. listopadu na CESTA ZMĚNY: Klíčem k demokracii jste Vy! na Staromáku od 13:30.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku