Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

VIDEO – V TOM HLAVNÍM TEĎ SELHÁVÁME. Na druhou vlnu koronaviru nejsme připraveni.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

VIDEO – V TOM HLAVNÍM TEĎ SELHÁVÁME. NA DRUHOU VLNU KORONAVIRU NEJSME PŘIPRAVENI

Tohle si dejte. Otázka za několik set miliard a nejdůležitější otázka následujících týdnů zní: "Kde je národní testovací strategie? Kdy bude? Bude?"

(Odkaz na video)

Na tento obrovský probém se už více než měsíc marně snaží upozornit přední český ekonom Doc. Daniel Münich, PhD., jehož před pár dny plukovník Prymula vyhodil z pravidelného jednání laboratorního týmu na Ministerstvu zdravotnictví.

Prymulovi se prý nelíbilo, že pan Münich veřejně klade nepříjemné otázky o (ne)dostupnosti dat o testování, o absenci kvalitních analýz, o absenci efektivní testovací strategie, o málo ambiciózním výhledu budování testovací kapacity, o pomalém rozjezdu chytré karantény...

Proč jsou tyto věci tak důležité? Protože plošná upatření působí celé společnosti a ekonomice nesmírně bolestivé škody. Ekonomické, psychologické i zdravotní. Získali jsme sice měsíc a půl času, ale nedokázali jsme jej využít k nastartování skutečně chytrého testování a chytré karantény, které by zvládly i větší počty nakažených.

Pokud by přišla druhá vlna epidemie, nedokážeme v tuto chvíli dělat chytré a levné selektivní řezy, ani nedokážeme zjistit účinnost jednotlivých opatření. Proto nám nakonec nezbyde než zase šlapat na velký brzdový pedál a dělat masivní plošná opatření. Pokud by k tomu došlo, budou škody ještě větší než dosud - a pravděpodobně budou nevratné.

Na výběr máme dvě cesty: 1) PLOŠNÁ OPATŘENÍ, jež stojí stamiliardy, devastují společnost a jsou střílením naslepo, nebo 2) skutečně CHYTROU KARANTÉNU (do té máme zatím daleko) a efektivní národní testovací strategii. To by společnost vyšlo pouze na stamiliony a umožnilo chytrá, rychlá a účinná opatření, která budou mít dopad pouze na tisíce, nikoli miliony lidí. Ale právě to nyní chybí.

Je otázkou, jestli tohle vláda ví a jestli pro to něco dělá. Zatím to vypadá, že nyní bez dobrých dat a chytrých opatření vše rychle uvolnila a nám nezbyde než se modlit, že se epidemie opět nerozjede.

Jak říká Daniel Münich na závěr: “testem rychlosti jsme prošli, teď ještě jestli projdeme testem chytrosti.”

Kéž by tomuhle porozumělo víc lidí.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku