Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Chceme zdravou demokracii! Včera skončila série demonstrací a dalších akcí k výročí listopadu ve 182 městech a obcích po celé ČR

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Včerejší večerní akcí v moravské metropoli „Nezapomeňme, Brno!“ skončila série občanských protestů Milionu chvilek pro demokracii a místních spolupracujících organizací, které probíhaly od 8. do 20. listopadu po celé naší zemi. Demonstrace a další akce se uskutečnily ve všech krajských městech, celkově pak ve 182 městech a obcích republiky. Dohromady se jich zúčastnilo asi 25 000 lidí.

Pod heslem „Chceme zdravou demokracii!!“ dávali účastníci najevo, že třicet let po sametové revoluci naše demokracie nevzkvétá a že je třeba jasně formulovat, co chceme – i se o to osobně zasadit.

Na všech akcích, které se konaly 17. listopadu, přečetli místní organizátoři prohlášení Milionu chvilek z Letné (příloha) s novou, pozitivní, dlouhodobou a na konkrétních politicích nezávislou výzvu. Andrej Babiš či Miloš Zeman nemusí být za pár měsíců u moci, ale program výzvy zůstane platný dál. Na demonstracích a místních setkáních diskutovali lidé o celostátních politických problémech i místních kauzách, které ohrožují jejich prostředí a kvalitu života.

Pořadatelé událostí ve své zpětné vazbě zaslané Milionu chvilek hodnotí tuto další celorepublikovou sérii velice pozitivně. Provázela je přátelská a vstřícná „letenská“ atmosféra plná vzájemného porozumění, zároveň ale i odhodlání neustoupit z politických požadavků. Stále víc lidí, chápe, že běh za demokracií je víc maratonem než sprintem. Okruh lidí, kteří navštěvují akce Milionu chvilek po celé ČR, postupně narůstá. Lidé se také víc vzájemně propojují napříč obcemi, městy i regiony.

Od jara se celkem sedmi akcí až ve 350 městech a obcích ČR zúčastnilo kolem 150 000 lidí.

Veronika Vendlová, která v Milionu chvilek pečuje o komunikaci s regiony, hodnotí mimopražské akce takto: „Od jarní vlny demonstrací spolu lidé na demonstracích a dalších akcích Milionu chvilek pro demokracii mnohem víc diskutují. Neodcházejí už po jejich skončení hned domů, ale zůstávají a sbližují se. Každá z událostí je plná přátelské atmosféry a zároveň odhodlání vytrvat. Pořadatelé jsou kreativní, uspořádali kromě shromáždění na náměstích také promítání filmů, besedy, divadelní představení, výstavy, sousedská setkání a průvody.“

„Sledujeme růst zájmu veřejnosti, zvyšuje se odpovědnost, sounáležitost, spolupráce. Skutečně se v praxi spojují lidé, kterým na demokracii záleží. Lidé se přestávají ostýchat a začíná být normální se sejít. Často také signatáři naší výzvy jedou podpořit nejbližší veřejnou událost. Místní organizátoři nás hodně povzbuzují. Jeden z nich napsal: "V časech pochmurnějších si uvědomujeme, co všechno jste museli překonat a jak velké je vaše odhodlání. Vždy mě to pozvedne a vážím si toho!"

Níže přinášíme na ukázku několik vybraných příkladů akcí popsaných místními organizátory. Vybrané fotografie reprezentující 25 akcí z krajských měst i vesnic s uvedením místa najdete zde.

Brno

V moravské metropoli proběhl čtyřdenní festival od 17. až do 20. 11. s názvem Nezapomeňme, Brno!, program plný debat, projekcí, koncertů a výstav. Jeho vyvrcholením byl středeční večerní řetěz rukou, který propojil dvě velká brněnská náměstí, aby ukázal, že spojovat se dnes je stejně důležité, ba ještě důležitější než před třiceti lety.

Hana Strašáková, jedna z organizátorek festivalu, řekla: „Cílem našeho festivalu bylo nezapomínat na minulost, znovu ji připomínat. A to se nám dařilo naší výstavou o komunismu a výstavou Paměti národa o brněnských osobnostech revoluce nebo během debat o minulosti, ale také o rozvoji a směřování naší země a rekonstrukcí událostí z listopadu 1989 a hlavně řetězem rukou, který nás znovu spojil. Během celého festivalu jsme zaznamenali velký zájem o podpis nové výzvy Milionu chvilek pro demokracii a o spolupráci s naším spolkem, velký zájem o občanskou aktivitu.“

Dobřichovice

V městečku u Prahy se sešlo 450-500 lidí.

Jiří Geissler, jeden z organizátorů, řekl: „Ohlasy byly neuvěřitelné. V městečku a okolí se rozpoutala úžasná a živá diskuze, na sociálních sítích bouře. Spoustu věcí, postřehů a fotek jsem sdílel na svém fb profilu. Organizuji v Dobřichovicích pořád něco a sem tam někdo přijde a poklepe s poděkováním na rameno. Po minulé sobotě jsem takových reakcí evidoval mnohonásobně více.“ Profesionální dokument z akce lze shlédnout zde.

Nové Město na Moravě

V neděli 17. listopadu se pod sjezdovkou sešlo na 150 občanů města a přilehlých obcí a připomněli si třicáté. výročí listopadu 1989. Vysadili lípu - „Strom demokracie“ a odhalili první pamětní desku Milionu chvilek pro demokracii v ČR. Nese citát Václava Havla: „Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl – bez ohledu na to, jak to dopadne.“

Na shromáždění, které obsahovalo i kulturní program, promluvila celá řada místních osobností na různá témata, od horolezce Radka Jaroše až po nemocničního kaplana Vojtěcha Hroudu. Ten řekl: „Přesně před třiceti lety jsem na Národní dostal nemravně a velmi konkrétním pendrekem po šišce. Pink! Zřejmě se mi tenkrát v hlavě rozsvítilo. Od té doby vím, že svoboda klade osobní nároky.“

Hejnice (Frýdlantský výběžek)

Na setkání vystoupili lidé, kteří zažili listopad ’89. Vyprávěli své vzpomínky na revoluční dny. Ač jsou Hejnice daleko od Prahy, asi čtvrtina účastníků setkání byla na Letné. Vyměnili si zážitky a nejsilnější dojmy, hlavně pokojnou atmosféru. Přečetli prohlášení Milionu chvilek, představili a diskutovali čtyři červené čáry. Jako obvykle proběhla neformální diskuse účastníků k aktuální politické situaci. Nakonec dlouhou chvílí ticha za zvonění zvonů uctili památku všech těch, kteří se za naši svobodu zasloužili i za cenu své oběti. Zvony kostela Navštívení Panny Marie v Hejnicích se rozezněly v 17:11 hod díky dohodě s panem farářem. Na závěr zazpívali hymnu a společně se vyfotili.

Organizátor demonstrací v Hejnicích Petr Hrůša uvedl: „Je mi vždy potěšením akci zorganizovat a hlavně se sejít s ostatními. Je nás taková ustálená, ale stále se rozrůstající skupina. Dnes se nás sešlo již 46. Především těch aktivních občanů, kteří zanechávají svou stopu ve veřejném životě zde u nás ve Frýdlantském výběžku. Těch, kteří mají své názory, rozhled a životní zkušenosti a nenechají se jen tak manipulovat PR specialisty politických stran, především pak hnutí ANO. Těch, kteří jsou velmi nespokojeni s výkonem funkce prezidenta Zemana. Těch, kteří mají skutečnou obavu o stav a další budoucnost demokracie v naší zemi. Ale i těch, kteří se dokáží na politickou situaci podívat s nadhledem, bez nenávisti a s pozitivním přístupem. Věříme, že tato naše občanská angažovanost má hluboký smysl a je projevem lidské důstojnosti.“

Olomouc

V Olomouci se shromáždění Milionu chvilek konalo v sousedství Filosofické fakulty, centra sametové revoluce. Nešlo o ohlížení se za minulostí, ale o aktuální kauzu rizika zastavění 44 ha velmi úrodné orné půdy tzv. vědeckotechnickým parkem, údajně pro zvýšení zaměstnanosti. Případ budí velkou pozornost obyvatel, protože nezaměstnanost problémem není a Univerzita Palackého nemá se záměrem nic společného. Existuje obava, že jde o první krok k otevření území u dálnice pro běžné komerční využití. Občané přítomní na shromáždění hlasovali o věci zelenými a červenými kartami. Rozhodli, že je potřeba se kauzou dál zabývat a dát peticí i veřejným shromážděním před Krajským úřadem najevo svůj nesouhlas. Na toto shromáždění budou pozvání zastupitelé včetně hejtmana, kteří hlasovali pro zástavbu,.a budou muset vysvětlit důvody, proč projekt obhajují.

Videozáznam z Olomouce k dispozici zde.

Mladá Boleslav

Na promítání filmu „Něžná revoluce“ bylo kolem čtyřiceti lidí, mnozí přišli až do průvodu k divadlu. Všichni vybaveni svíčkami či lampiony vyslechli projevy a vydali se k lavičce Václava Havla. Tam byl přečten text od M. Jirounka a úvaha k ušlechtilému vlastenectví, resp. velkému češství od J. Hudce. Během toho lidé mohli na plachtu napsat největší přání pro naši zemi, a (nejen) děti obkreslovaly své ruce na znamení toho, že jsou ochotny přiložit ruku k dílu. Poté lidé povídali, pili svařák, nebo čaj a někteří šli ještě na časy revoluční vzpomínat při filmu „Největší přání II“.

Benjamin Roll, mluvčí spolku Milion chvilek pro demokracii, shrnul akce slovy: „Regionální akce jsou pro budoucnost klíčové. To, že si i v den, kdy se konala celá řada akcí organizovaných jinými spolky či přímo obcemi, našlo tolik lidí chvilku na demonstrace Milionu chvilek, ukazuje na zásadní zájem velké části občanů o současné dění a současné problémy. Není to jen Letná, ale právě menší místní akce, co nakonec může přilákat pozornost většího počtu místních obyvatel a rozšířit naše požadavky, varování i vize po celé republice. Místním organizátorům patří obrovský dík!“

Kontakty:
Mikuláš Minář, předseda a mluvčí spolku
Benjamin Roll, místopředseda a mluvčí spolku
Jan Piňos, kontakt pro média, [email protected]

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku