Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Společně za Ukrajinu na Staroměstském náměstí 24. 2.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Přijďte s námi vyjádřit stále trvající podporu Ukrajině v sobotu 24.2. na Staroměstské náměstí, přesně dva roky od začátku válečné agrese režimu Vladimira Putina.

Společná iniciativa občanských organizací Milion chvilek pro demokracii, Paměť národa, Člověk v tísni a Evropský kongres Ukrajinců si klade za cíl demonstrovat neutuchající podporu Ukrajincům a Ukrajinkám, kteří*é neúnavně bojují za svoji svobodu a naši společnou budoucnost. Na shromáždění, které organizace společně připravily na 24.2. mezi 16:00 - 17:00, vystoupí mimo jiné prezident ČR Petr Pavel a video vzkazem přislíbil akci svou podporu také prezident Zelenskyj.

Shromáždění je součástí Dne za Ukrajinu.

CHCEME NA VÝCHODNÍ FRONTĚ KLID!

„Jsou to už dva roky, co Ukrajinci a Ukrajinky bojují za svou i naši svobodu. A na naši podporu nesmí s časem sedat prach, proto je vaše účast a pomoc stále tak důležitá,“ říká Mariana Novotná Nachtigallová z Milionu chvilek pro demokracii. Bohdan Rajčinec (Evropský kongres Ukrajinců) to svými slovy potvrzuje: „Lidé bohužel zapomínají nebo nechtějí pochopit, že tato válka není jen mezi Ukrajinou a Ruskem. V tomto boji sice Ukrajina brání své obyvatelstvo, svou zemi a hodnoty, ale Ukrajina brání i Evropu!“

A je to tak. Tato válka se nevede jen o svobodu a svébytnost Ukrajiny a ukrajinského lidu, ale také o budoucí podobu celé Evropy a evropské spolupráce. Přestože se tato válka čím dál častěji stává ve veřejném prostoru předmětem dezinformací a různých společenských frustrací, nesmíme zapomínat, kdo je skutečný pachatel této mezinárodní tragédie, a to je Vladimir Putin a jeho režim. To, jak se tedy k stále trvající válce jako společnost dlouhodobě postavíme, může rozhodnout o budoucnosti nás všech.

Jak argumentuje mluvčí a organizátorka tohoto společného apelu filmařka Amálie Kovářová: „Ukrajinu v tom nemůžeme nechat. Je to i naše válka. Všichni přece víme, že pokud Rusko vyhraje, prohráli bychom my všichni. V historii byly vždy okamžiky, které rozhodovaly, a my žijeme v jednom z nich. Záleží i na nás, jak se válka bude dále vyvíjet, proto považuji za mimořádně důležité ukázat, že za Ukrajinou stojíme, a vyslat tuto zprávu do světa. Evropa musí být v této věci silná a my jako občané musíme dát jasně najevo tento náš postoj.“

Den za Ukrajinu začíná Pochodem za Ukrajinu v 15:00 od pomníku ukrajinského národního hrdiny, spisovatele Tarase Ševčenka, na smíchovském náměstí Kinských. Pochod pořádá Hlas Ukrajiny a končí na Staroměstském náměstí. Právě tam proběhne od 16:00 hodinové shromáždění Společně za Ukrajinu. Den ukončí Koncert pro všechny slušný lidi v karlínském Fóru Karlín, jehož výtěžek půjde na zakoupení lékařského vybavení pro ukrajinskou armádu. Koncert pořádá Nadační fond pro Ukrajinu (Dárek pro Putina). Součástí dne bude také program pro děti.

Více informací se dozvíte na stránkách Den za Ukrajinu nebo na facebookové události akce.

Kontakty:

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku