Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Proč a jak u voleb kroužkovat?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Kroužkování je funkční, ale málo využívaná možnost volby. Preferenční hlasy mohou poslat do Sněmovny kandidáta i z posledního místa nebo výrazně ovlivnit, která ze stran koalice bude mít více poslanců. Tak jako dříve, můžete tedy podpořit své oblíbené osobnosti nebo kroužky cílit na zvýhodnění některé ze stran koalic.

Nesedí vám některá ze stran koalice? Pokud chcete podpořit určitou stranu koalice, prostě zakroužkujte první 4 kandidáty vaší preferované strany. Samozřejmě to platí i naopak, znevýhodníte tím stranu, které preferenční hlasy nedáte. Můžete tak kroužkováním řešit dilema, když v koalici nesouzníte s některou ze stran. Pokud by stejně uvažovalo 5 % voličů dané koalice ve vašem volebním kraji, dostali by se do Sněmovny hlavně kandidáti vámi preferované strany. V krajním případě by se v menším kraji mohlo stát, že Sněmovnu obsadí pouze zakroužkovaní kandidáti.

Jak to funguje? Kroužkem se označuje číslo před konkrétním jménem. Pokud byste omylem zakroužkovali více kandidátů, nic moc se neděje. Váš hlas pro stranu/koalici bude stejně platný, akorát preferenční hlasy nebudou započítány.

Máte možnost zakroužkovat 4 konkrétní kandidáty. Pokud tento kandidát získá 5 % ze všech hlasů pro danou stranu či koalici ve vašem kraji, má přednostní právo na křeslo ve Sněmovně. Jinými slovy, získá poslanecký mandát jako první, bez ohledu na to, na jakém místě kandidátky původně byl.

Žádná strana není ideální a volba je často kompromisem. Kroužkování nám umožňuje dostat do Sněmovny důvěryhodné osobnosti nebo zvýhodnit konkrétní stranu koalice. Zvažte kroužkování, pokud si nemůžete vybrat.

Váš hlas je obrovsky důležitý. Poslední průzkumy ukazují na vysoký volební potenciál obou demokratických koalic. Rozhodovat bude zejména to, kolik demokratů přijde k volbám a zda podpoří demokratické koalice, které jediné mají šanci v letošních volbách zvítězit a přinést změnu.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku