Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Postavme se rozvratu institucí v ČR - analýza situace v Polsku a Maďarsku

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Jak daleko zašly autoritářské tendence a snaha politicky si podmanit důležité demokratické instituce v Polsku a Maďarsku? O tom si můžete udělat názor z následující rešerše, jež si ani v nejmenším neklade nárok být vyčerpávající. Jde jen o pár střípků celé situace.

Text je rozdělen do částí: POLSKÁ JUSTICE - POLSKÁ MÉDIA - MAĎARSKO - KORUPCE - SHRNUTÍ .

Milí přátelé, pokud víte o dalších příkladech rozvratu institucí v Polsku a Maďarsku (i o českých paralelách), napište nám prosím na [email protected]. Doufáme, že tento příspěvek otevře velkou debatu na toto téma, do níž se zapojí také novináři. Je trestuhodné, že toho o vývoji u našich sousedů víme tak málo. Začněme se zajímat o to, co se stalo a děje v Polsku a Maďarsku a berme to jako výstrahu. Moderní autoritáři nezatočí s demokracií jedním rázem, ale postupně salámovou metodou přebírají a paralyzují jednu kontrolní instituci za druhou. Navenek se přitom snaží tvářit jako největší demokrati. Pokud toto nebezpečí nebudeme dobře znát, jak mu můžeme přecházet?


SHRNUTÍ

Scénář je stále stejný: kombinací populismu, strašení nepřítelem a propagandou vyhrají novodobí autoritáři volby. Nabízí stabilitu, pevnou ruku, řád, ideologii, rostoucí platy a důchody. A pak začnou postupně a systematicky rozkládat kontrolní instituce, především zvyšovat vliv moci výkonné na justici a z veřejnoprávních médií udělají prostřednictvím personálních čistek a změny financování a zákonů hlásnou troubu vlády.

Do toho se přidávají specifika místního systému: Polsko má v podstatě stejný volební systém jako u nás, který posiluje největší stranu. Stejně jako u nás má Polsko také rozdrobenou opozici. Maďarsko je oproti nám ve velké nevýhodě, protože nemá důležitou kontrolní pojistku: Senát. Orbánovi proto stačilo získat ústavní většinu jediných volbých do parlamentu a cesta ke změnám Ústavy a volebních zákonů byla volná.

Časy autoritářů, kteří se dostávali k moci násilím, jsou dávno pryč. V dnešním světě demokracie umírají skoro výhradně kvůli lidem, kteří vyhráli demokratické volby, čehož zneužijí k ovládnutí demokratických institucí a pokřivení pravidel hry, díky čemuž je prakticky nemožné je porazit ve volbách. Mají totiž příliš mnoho konkurenčních výhod. Je to jako kdyby spolu závodili na 100 metrů invalida bez pořádného přístupu k médiím a atlet na dopingu, který má 30 metrů náskok (a má vliv na drtivou většinu mediální produkce).

Co z toho vyplývá?
To, že v České republice lze sledovat stejné procesy. Jenom ještě nedošly tak daleko. A že je třeba udělat včas vše pro to, aby tak daleko nikdy nedošly, protože za jistou hranicí je už jen těžko možná cesta zpět.

My občané bychom proto měli udělat všechno pro to, aby demokratické instituce přežily v co nejlepší kondici současnou vládu mocenské kliky Andrej Babiš-Miloš Zeman. Pokud o ně totiž přijdeme, stanou se dalším nástrojem v rukou populistů s autoritářskými tendencemi.


POLSKÁ JUSTICE

2015 Právo a spravedlnost (PiS) vyhrává drtivě volby (38%). Díky volebnímu systému získává nadpoloviční většinu ve sněmovně (Sejmu).

2017 PiS zkracuje mandáty Ústavním soudcům tím, že je předčasně (o 5 let) penzionuje. Odejít musí třetina ústavních soudců. Tento krok odsoudili například předseda českého Ústavního soudu Pavel Rychetský, předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal, předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa či nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman: "Po ochromení Ústavního tribunálu a podřízení veřejnoprávních médií momentální státně stranické politice v minulém roce dochází v těchto dnech k bezprecedentnímu útoku na nezávislost polského soudnictví.“ - Aktuálně.cz

2017: Generální prokurátor (Nejvyšší státní zástupce) Zbigniew Ziobro se stal zároveň Ministrem spravedlnosti. Zkusme si představit Marii Benešovou, která má zároveň pravomoci ministryně spravedlnosti a zároveň pravomoci Pavla Zemana – jak nezávislá na vládě a vybraných politicích by asi byla? Ziobro může coby ministr a generální prokurátor dohlížet na vyšetřování a svým způsobem ho i ovlivňovat a získávat informace ze spisů. Na zákonnost a přijatelnost těchto kroků dohlíží také on sám. iRozhlas.cz

Polští soudci pracují v atmosféře strachu, zastrašoval je přímo stát

Novinář Petr Janyška: „Pamatujete, jak premiér Babiš vyměnil ze dne na den ministra spravedlnosti a jako náhodou to bylo den poté, co policie předala Čapí hnízdo státnímu zástupci k šetření? Desetitisíce lidí se tenkrát cítily ohroženy a vyšly na náměstí. Lidé měli zdravý reflex a vycítili, že sahá-li se jim na nezávislost spravedlnosti a soudů, sahá se jim na to nejdůležitější a že může jít do tuhého.

To, co bylo předmětem jejich obav, už ale několik let existuje u sousedů v Polsku. V podobě daleko horší, než jakou si dokážeme představit. To, co se tam třeba provalilo nedávno, je jako ze zlého snu. A je to možná jen špička ledovce.

Co se stalo: Novináři odhalili tajnou skupinu, která se už přes rok zaměřovala jako mafie na vybrané soudce. Zastrašovala je, kompromitovala, ničila jim životy. Na sociálních sítích na ně útočila hejty, pomluvami, šířila detaily z jejich intimního života, zveřejňovala jejich adresy. Neštítila se anonymních telefonátů, výhrůžek, anonymních dopisů. Předsedkyni Nejvyššího soudu rozeslala stovky lístků s jednou větou: „Táhni do pr….“.

Předpokládáte asi, že šlo o podsvětí? Chicago, Palermo, mafie? Nebo o Putinovy moskevské trolly? Jste na omylu. Neuvěříte: ta utajená skupina sídlila přímo na ministerstvu spravedlnosti. A vedl ji náměstek ministra, jeho pravá ruka.

(…) Je s podivem, že česká média o té polské aféře skoro nemluví, přitom obsahuje všechny ingredience, jaké by se mohly objevit i u nás. Polsko nám ukazuje, co všechno se může stát."

Český rozhlas Plus

Petr Janyška: „Polská vláda a Kaczyński obhajují svoji výměnu soudců a prokurátorů, nazývanou soudní reformou, tím, že soudy je třeba odkomunizovat. Jak? Do čela Ústavního soudu si dosadili J.Przylebskou. Tu jmenoval soudkyní Jaruzelského režim v r. 1987, viz foto. To nevadí, slouží Kaczyńskému.“ Twitter

2018 Unie státních zástupců a Česká advokátní komora odsoudily chystaný záměr polské vlády, který má prokurátorům usnadnit získávání důvěrných informací: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/prohlaseni-kritika-stav-polsko-reforma-soudnictvi-prolomeni-mlcenlivosti_1810042131_pla

2018: VELKÁ REFORMA NÁRODNÍ SOUDCOVSKÉ RADY: Jde o posílení pravomocí moci výkonné na úkor moci soudní. Práci soudců nově kontroluje Disciplinární komora, kterou jmenuje Národní rada pro soudnictví = orgán, jehož členy volí přímo polský parlament. Euractiv.cz

Kvůli reformě soudnictví zažalovala Polsko Evropská komise: iRozhlas.cz

2019: Poslanci schválili tzv. „náhubkový zákon“, který umožňuje postihnout soudce za kritiku reformy 2018. česká-justice.cz

2020 leden: Tisíce talárů kvůli „náhubkovému zákonu“ vyšly do ulic: ČT 24

V únoru 2020 však „náhubkový zákon“ podepsal prezident. iHned.cz


POLSKÁ MÉDIA

Co se stalo s polskou televizí? Už není veřejnoprávní, ale státní. Je to hlásná trouba vlády:

„Novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání z roku 2016 (…) umožní nové vládě dosazovat do vedení veřejnoprávní televize a rozhlasu své lidi a pravomoc jmenovat a odvolávat šéfy veřejnoprávní televize a rozhlasu přejde na ministra státního pokladu (obdoba českého ministra financí). Polská vláda odůvodňuje svůj postupu snahou „vrátit veřejnoprávní média Polákům“ s tím, že Polský rozhlas a televize prý opomíjejí či diskreditují křesťanství a polské tradice.“_ HlídacíPes.org

Polská televize šíří propagandu, opozici líčí jako podvodníky a pedofily: iDnes.cz

„Černobílý svět“. Polská veřejnoprávní televize manipuluje ve prospěch vlády, tvrdí analýza: iRozhlas.cz

Jak se změnilo zastoupení politických stran v PTV po jejím ovládnutí PiS - Twitter

Závěr: v Polsku dochází k narušení rovnováhy moci tím, že (legitimně zvolená) vláda posiluje vliv moci výkonné a snaží se zvýšit svůj vliv na úkor moci soudní. Zároveň došlo k významnému posílení vlivu vlády a jedné politické strany (PiS) na vysílání veřejnoprávních médií, z nichž se de facto stala média státní. Obě tyto události významně posilují možnost provládních politiků zůstat u moci a marginalizovat opozici. Přesto se situace v Polsku stále nedá srovnávat s tím, co se stalo a děje v Maďarsku.


MAĎARSKO

Viktor Orbán je premiérem Maďarska už 10 let. Po celou dobu má jeho Fidesz jednobarevnou vládu. Ale nejen to. Fidesz získal ve volbách několikrát kolem 50%, což dalo dohromady dvoutřetinovou (kvůli volebnímu systému) ústavní většinu. A s ní přišly i ÚSTAVNÍ ZMĚNY a změny volebních zákonů. Tak se autoritáři zakopávají u moci.

„Kam se země v Orbánově éře posunula, dobře ukazují maďarská média, která premiér až na výjimky ovládl a využívá je k šíření vládní propagandy. To vše uprostřed Evropské unie, která tomu nijak nedokáže bránit.“ HlídacíPes.org

V Maďarsku sice nedošlo k zavírání novinářů nebo k násilí na nich, avšak pod taktovkou vlády premiéra Orbana došlo k téměř úplné eliminaci nezávislosti, svobody, plurality mediálního trhu, k rozdělení žurnalistické komunity a k systematické a strategické manipulaci s mediálním trhem. Vláda buďto zavřela nebo fakticky ovládla většinu mediálních kanálů. Nezávislí novináři jsou nazýváni politickými aktivisty. ecpmf.eu

Veřejnoprávní televize v Maďarsku je to, co bychom nazvali televizí státní = je naprosto pod kontrolou současné vlády Viktora Orbána.
Opoziční politici prakticky nemají přístup do provládních médií.

Majitelé médií, podnikatelé blízcí premiérovi Viktoru Orbánovi, oznámili, že nadaci darovali své společnosti. Orbán a jeho příznivci ovládli 100% regionálních médií. „V roce 2018 v Maďarsku vznikl obří mediální dům (KESMA) složený z médií blízkých vládní straně Fidesz. Podle premiéra Viktora Orbána je fúze stovek titulů a stanic „strategickým národním zájmem“, a souhlas antimonopolního úřadu proto není třeba.“ ČT 24

Soukromá a nezávislá média jsou nucena k poslušnosti konglomerátem vládních médií → když se nepřizpůsobíš, tak nežereš. Nezávislí novináři jsou diskriminováni. Nedostanou se k „veřejným” informacím, nejsou připouštěni na akce. Nemají zdroje financí (zatímco vládní média mají peníze z provládní inzerce). Dopad mají hlavně v Budapešti, do ostatních částí země se málo dostanou. Jejich práce nemá žádný reálný dopad, když je instituce většinou absolutně ignorují. ecpmf.eu

Podle lidskoprávní organizace Freedom house je Maďarsko jako jediná ze zemí EU pouze „částečně svobodné“! freedomhouse.org/

V roce 2011 seskupila vláda (pod záminkou úspor) veřejnoprávní média do jedné instituce. Tím zahájila proces politického ovládnutí těchto médií, která se časem stala hlásnou troubou vlády, tedy v maďarském případě jediné konkrétní strany Fidesz.

Jak došlo k tomu, že se z veřejnoprávních médií stala média státní? (Citace z následujícího rozhovoru: HlídacíPes.org)

„Stalo se to tak, že s ohledem na racionalizaci nebo na snížení nákladů se řeklo, že veřejnoprávní rozhlas, veřejnoprávní televize a tisková kancelář budou spojeny pod jednu hlavičku. V praxi to znamená, že jeden velký podnik vytváří obsah pro rozhlas, televizi a tiskovou kancelář. Klíčovou otázkou v těchto věcech je vždy zpravodajství, respektive propaganda. Tady se rozhodlo, že ty instituce nebudou mít své vlastní zpravodajství, ale všechny budou přebírat zpravodajství od té tiskové kanceláře, která dělá zprávy pro všechny.

Ve výsledku to znamená, že centrálně vyráběné jednotné zprávy se vysílají v televizi i rozhlase. Vydává je tisková kancelář a tyto zprávy samozřejmě můžou za zvýhodněných podmínek přebírat i jiná média. Takže provládní zprávy prosakují vlastně do všech médií, která nemají vlastní zpravodajský servis.“

**A v případě Nadace středoevropského tisku?
**

KESMA, to je jiná záležitost, protože tam jde především o krajské deníky, které jsou důležitým informačním zdrojem na maďarském venkově. Předtím to byly samostatné noviny, které měly svoje majitele a zničehonic – je těžké posoudit, jak se to stalo a za jakých podmínek, protože neznáme ony zákulisní události – nicméně najednou zkrátka jejich majitelé jako jeden muž odevzdali zdarma tyto svoje deníky Nadaci středoevropského tisku – KESMA. Ta pak začala vydávat vlastně jedny noviny v krajských nebo maďarsky „župních“ mutacích, což znamená, že prakticky první stránka, nejdůležitější celostátní zprávy, je tatáž a až uvnitř jsou nějaké lokální mutace.

Zajímavá je i historie časopisu Metro, který se zdarma rozdával v budapešťském metru. Ten byl nahrazen časopisem Lokál, který je vysloveně hlásnou troubou vládní propagandy. Je to důležité médium, protože ho čtou lidé, kteří normálně noviny nekupují a čtou si jen takto při cestě metrem informace střižené podle vládního vkusu.

Jak to tedy zpovzdálí, z České republiky vnímat? Existuje v maďarských médiích dostatečná pluralita názorů, nebo nikoliv?

Záleží na tom, čemu říkáme svoboda slova, čemu říkáme pluralita názorů. Samozřejmě se najdou politici, kteří řeknou, že v Maďarsku máme svobodu slova i pluralitní názory, protože jinak by ten či onen nemohl říkat na veřejnosti to či ono. Jenže média, kde to říkají, mají různou dostupnost i sledovanost.

DŮSLEDKY:
Veřejnost nemá přístup ke kritickým informacím → udržuje u moci Orbánův Fidesz. Čtenáři, kteří se aktivně nesnaží vyhledávat jiné zdroje informací, se většinou setkají jenom s pro-vládní agitací.


KORUPCE

Na rozdíl od Andreje Babiše nešel Viktor Orbán do politiky jako miliardář, ale jako „obyčejný člověk“ (v mládí dokonce studoval za stipendijní peníze George Sorose). Nyní je z něj shodou okolností jeden z nejbohatších Maďarů. Výrazně si polepšili také jeho příbuzní, přátelé, spříznění podnikatelé atd. Z Maďarska se de facto stává korporativismus, kde bez napojení na Orbána či bez jeho posvěcení nelze získat veřejné zakázky a peníze Český rozhlas Plus

Pod Orbánovou vládou se daří dobře především jemu nakloněným podnikatelům a politickým spojencům. Těm Orbán rozprodal stovky tisíc hektarů státních pozemků. Jak reagovali vládní představitelé? „Je to kampaň.“ ČT 24

Viktor Orbán pomáhá Andreji Babišovi s prosazením se na maďarský trh. Andrej Babiš je v Maďarsku druhým největším agropodnikatelem iHned.cz

Další příklady toho, jak si Orbán přilepšuje a jak rozděluje ostatním, naleznete zde.
iRozhlas.cz
Reuters.com
direkt36.hu

Když byl Orbánův zeť vyšetřován Evropský OLAFEM, „stalo se to, že aby se ve vyšetřování nepokračovalo nebo aby se nemusely Evropské unii skládat účty, tak maďarská vláda vrátila část peněz, kterými celou záležitost dotovala Evropská unie, a tím to vlastně skončilo.“ Nepřipomíná Vám to něco? HlídacíPes.org

Ještě jedna vypovídající citace Čecha, který v Maďarsku žije od 70. let.

Demokracie podle Orbána: Nezvat opozici je normální, vláda kontroluje sama sebe a lidi to nezajímá
„Je to vyprázdněná demokracie, říká o současném Maďarsku oceňovaný překladatel a publicista Robert Svoboda, který v zemi žije už od 70. let. „Existují demokratické instituce, existují demokratické volby, když se ale blíže podíváte na většinu těch institucí, zcela tam chybí protiváha nebo kontrolní mechanismy, protože je má plně pod kontrolou garnitura výkonné moci,“ popisuje Svoboda.“

„V Maďarsku dnes vlastně nemusí být protizákonné nic, protože kdyby se náhodou někdo v politických špičkách zachoval protizákonně, tak není problém si během krátké doby odhlasovat zákon, který i někdejší protizákonné chování zpětně označí za zákonné.

A dochází k určitým nedemokratickým krokům jako například, že do mediálních rad rozhlasu a televize jsou nominováni výhradně provládní zástupci, stejně jako do orgánů, které mají kontrolovat vládu. Kvalifikovaná většina v parlamentu umožňuje, aby odhlasoval cokoli, co premiér potřebuje. Takže prostě není nic, co by jeho moc objektivně omezovalo.“

„V případě justice se v poslední době hodně mluvilo o postavě generálního prokurátora, kterým se stal bývalý kandidát na poslance za stranu Fidesz. Opakovaně ho zvolil parlament, což není v současném nastavení problém. Schválí vše, co si současné vedení přeje.

Týká se to také například doplňování ústavních soudců. Vždycky jsou to soudci, kteří jsou buď s Fideszem spojeni nebo se ví, že jsou jeho příznivci. Jejich volba projde, protože není nic, co by tomu bránilo.“

SKVĚLÝ ROZHOVOR o maďarském režimu s maďarskou filosofkou: iRozhlas.cz

A něco na závěr. Proč je Orbán tak úspěšný?

„Fidesz je populární. Má silnou základnu u příliš mnoha voličů. Jsou tu ale i další faktory: mnoho lidí vystrašila velice silná protiimigrační kampaň a myslí si, že Orbán je jediný, kdo je dokáže ochránit.

Také máme volební systém, který nahrává silné partaji, jako je Fidesz. V praxi to znamená, že před čtyřmi lety dokázali s 46 procenty hlasů vytvořit „supervětšinu“. Vyhrává tedy také proto, že volební systém přeje jeho straně.

Opozice je velice roztříštěná a nemůže se dohodnout na tom, jak zkoordinovat své kandidátky – systém je přitom nastaven tak, že by se opoziční strany koordinovat měly. Jenom silní kandidáti dokážou porazit ty Orbánovy v každém volebním okrsku, pro opozici je ale velice těžké se na nich domluvit.

Redaktor: Vy sama píšete o kampaních, které vláda dělá. Je jich několik – od potravinové pomoci až po Stop Sorosovi. Zdá se, že Fidesz je co do propagace své politiky velice aktivní.

Je to tak, dávají spoustu peněz na propagaci čehokoliv, co vláda dělá. Oficiálně to ale není politická kampaň, ale informování. Orbán tak utrácí peníze daňových poplatníků na prodávání sebe sama s tím, že chce prý lidi informovat o tom, co se děje v zemi.

Je to pro něj také dobrý způsob, jak financovat své přátele. Za posledních osm let centralizoval média a jeho přátelé a oligarchové mají v rukou velké mediální společnosti. Utrácením peněz za velké reklamní kampaně v těchto médiích může podpořit své vlastní přátele. Tyhle kampaně tak slouží dvěma účelům – poskytují propagandu i peníze pro Orbánovy kamarády.

Redaktor: Co další strany a jejich kampaně? Jsou slyšet?

Mají několik plakátů. I s tím ale měly tyto strany problémy, protože zhruba 70 % výlepových ploch kontrolují podnikatelé blízcí Orbánovi a ti opozici moc nechtěli dávat prostor. A slyšíte o nich na facebooku a internetu. Dám vám ale příklad. Maďarsko má 24hodinový televizní kanál M1, který je placen z peněz daňových poplatníků. V podstatě nabízí 24 hodin denně sedm dnů v týdnu vládní propagandu a ostatním stranám dal po pěti minutách vysílacího času, aby ve studiu vysvětlily svůj program. Ne pět minut denně, ale pět minut za celou předvolební kampaň. Jsou to politici, které si státní televize nepozvala čtyři roky.“ iRozhlas.cz

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku