Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Novela zákona o ČNB: po nás potopa

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Česká národní banka (ČNB) získala zákonnou, tedy již časově neomezenou, možnost nakupovat na finančních trzích vládní i korporátní dluhopisy, včetně dluhopisů české vlády. Odborně se tento nástroj jmenuje kvantitativní uvolňování, ale říká se mu lidově tisk peněz, protože zvětšuje objem peněz v oběhu. Ministryni Schillerové a premiéru Babišovi svítí oči, jízda historického zadlužování může pokračovat. A financování enormního státního dluhu bude po nějakou dobu levnější.

Někteří ekonomové s touto novelou souhlasí. Zlevní to obsluhu dluhu a napumpuje peníze do ekonomiky, což jsou legitimní argumenty, a hospodářství v pandemii injekci potřebuje. Potřebuje však ČNB tuto pravomoc neomezeně bez ohledu na pandemickou krizi? Guvernér ČNB Jiří Rusnok nás ujišťuje, že “novela zákona o ČNB uvádí nástroje naší centrální banky do souladu s úpravou ve vyspělých zemích včetně eurozóny”.

Ale jsme onou vyspělou zemí? Když vrcholní ústavní činitelé nectí ústavní principy dělby moci a rovnovážné mechanismy systému?

Odpověď bohužel zní: Ne. Ve vyspělých zemích eurozóny nemají trestně stíhaného premiéra v násobném střetu zájmů ani prezidenta, který nectí ústavní principy a vystupuje mnohdy ve prospěch jiných zemí. Když jednomu teče do bot, druhý přispěchá na pomoc a to je přesný opak toho, jak dělbu a rovnováhu moci mezi prezidentem a premiérem předkreslila naše ústava.

Premiér Babiš by se rád udržel u moci, volby budou za půl roku a jeho populistická, chaotická a mnohdy netransparentní politika v tuto chvíli představuje deficit půl bilionu za rok 2020. Ministryně financí do médií pouští hrůzostrašné odhady, že tento deficit bude státní kase stačit tak do června.

Prezident, který ČNB ovládá jmenováním guvernéra a bankovní rady, se na novou hračku jistě těší. Za co svůj vliv na ČNB s Babišem vymění? Přístup Rusů do dukovanského tendru? Politickou smrt Blatného a distribuci necertifikovaných čínských či ruských vakcín? Těžko říct.

Každopádně při neúctě k ústavní dělbě moci může být tato politika ještě hodně nebezpečná.

Do voleb zbývá 192 dní. #rokzmeny

Zdroj fotky: deník N

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku