Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Nedůvěryhodný soudní znalec informuje o závěru posudku

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

V září minulého roku se stala ekologická katastrofa na řece Bečvě. Společenskou katastrofou pak lze nazvat to, jak netransparentně a liknavě přistupují státní instituce k jejímu vyšetření a to již více než sedm měsíců.

Na výsledky policejního vyšetřování sice stále čekáme, ale zato už sedm měsíců v přímém přenosu sledujeme, jak toxický je střet zájmů na fungování státu a jeho institucí. Mezi hlavní podezřelé v otravě Bečvy totiž patří chemička DEZA, jedna z firem holdingu Agrofert. A z tohoto pohledu je chování některých politiků, úředníků a aktérů kauzy více než problematické. Ministr životního prostředí Richard Brabec, bývalý manažer Agrofertu, a jemu podřízená Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) okamžitě vyloučili zavinění DEZY. ČIŽP přitom včas nezajistila odebrání vzorků. Trvalo dlouhé týdny, než začala policie vyšetřovat také v areálu DEZY. Bečva by se tak jednou mohla stát ukázkovým případem uneseného státu, kde instituce nejednají primárně v zájmu občanů, ale v zájmu konkrétního politika či politického subjektu.

Tento týden se pozornost již podruhé upírá na soudního znalce Jiřího Klicperu, který v pondělí předal policii svůj posudek. První, kdo o posudku informoval, byla MF Dnes, tedy noviny ze svěřenských fondů premiéra Babiše. Opět narážíme na nezdravé propojení. Může o kauze nezávisle informovat mediální dům, který také vlastní premiér? Premiér tedy vlastní firmu podezřelou z katastrofy i noviny, které o ní přinášejí informace jako první. Asi náhoda.

Zpátky ke znalci Klicperovi a posudku. V únoru zásadně utrpěla Klicperova důvěryhodnost, když proměnil vyšetřování ve frašku. Navzdory nedokončenému posudku (dvakrát žádal o prodloužení termínu odevzdání) sdělil médiím, že DEZA není původcem ekologické katastrofy. Veřejnost tak nebyla informována institucemi, od nichž netrpělivě informace očekávala (Policií ČR, ČIŽP), ale znalcem, který je vázán mlčenlivostí.

Poslední Klicperova slova tak nejsou překvapivá: „DEZU vyloučila inspekce a já jsem to v podstatě potvrdil,“ řekl MF Dnes. Zatím nevíme, kdo je viníkem katastrofy na Bečvě, ale víme, kdo je viníkem netransparentně a zdlouhavě (ne)jednajících institucí - střet zájmů premiéra a vláda Hnutí ANO, která dovolila paralyzovat státní instituce tak, že ani po 7 měsících není katastrofa vyšetřena.

Takhle vypadá unesený stát a nikoli transparentní a zdravá demokracie, která je schopná popasovat se s případným střetem zájmů svých politiků. Změna je nutná! Podepište Výzvu demokratickým stranám, která je mimo jiné vyzývá k tomu, aby se v případě zvolení zasadily o přijetí kroků, které se střety zájmů politiků bojují. https://milionchvilek.cz/stret-zajmu

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/becva-otrava-reka-jed-ryby-vlada-poslanci.A210504_140316_domaci_maka?

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku