Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Krok na cestě k deagrofertizaci státu: Státní zemědělský intervenční fond má novou dozorčí radu

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Včera poslanci zvolili čtyři z pěti členů dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Pátý člen, místopředseda, je volený Senátem. SZIF je podstatným článkem v administraci a proplácení zemědělských dotací, kterých firmy z Babišových svěřenských fondů získaly nespočet. Přeobsazení dozorčí rady fondu je tak důležitým momentem při řešení toxického střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše a jeho dopadů na správu naší země a využívání veřejných peněz.

Novým předsedou dozorčí rady SZIF se stal Jakub Michálek (Piráti) a členy volenými Sněmovnou se stali Jakub Hruška, Pavel Moulis a Josef Stehlík.

Původní složení dozorčí rady SZIF, která je kontrolním orgánem fondu, zcela odráželo většinu v minulé Sněmovně. Zastoupení měli ANO, SPD a KSČM, většinou se silnými osobními vazbami na Agrofert a Andreje Babiše.

Není divu, SZIF je totiž institucí, která řešila (respektive za minulé vlády spíš neřešila) střet zájmů bývalého premiéra v oblasti zemědělských dotací.

Před novou dozorčí radou fondu teď stojí důležité úkoly. Vypořádat se se závěry auditu k zemědělským dotacím, jehož finální zprávu obdržely minulý týden od Evropské komise SZIF i ministerstvo zemědělství, a vyrovnat se s dědictvím premiéra ve střetu zájmů tak, aby to občany České republiky stálo co nejméně peněz.

Přeobsazení dozorčí rady je další krůček v deagrofertizaci, tedy navrácení státu a jeho institucí k plnění veřejného zájmu a vymanění se z rukou oligarchy Babiše.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku