Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Kdyby Středočeský kraj nebyl v rukou ANO…

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Když Městskému úřadu v Černošicích přistál na stole na začátku srpna 2018 podnět týkající se střetu zájmů premiéra Babiše, možná ještě netušil, kolik pozornosti se mu tím dostane. Právě tento malý úřad měl vynést rozhodnutí, které sledovala pomalu celá republika. Podle zákona o střetu zájmů totiž tento přestupek spadá právě do gesce městského úřadu dle místa bydliště.

Úřad v Černošicích rozhodoval o tom, zda Andrej Babiš porušil zákon o střetu zájmů v oblasti médií tím, že jako poslanec a předseda vlády nadále ovládá Agrofert. Pod ten totiž spadá i Babišovo mediální impérium, zejména Rádio Impuls a MAFRA (pro připomenutí pod ní patří deníky Mladá fronta DNES, Lidové noviny, iDNES.cz, Lidovky.cz, Metro, týdeník 5plus2, televize Óčko a další). Babiš po zpřísnění zákona v roce 2017 převedl celý Agrofert i s médii do svěřenských fondů, přes které podle jeho verze už nic „ovládat“ nemůže. Úřad v Černošicích však došel k závěru, že Agrofert nadále ovládá a shledal premiéra vinným za přestupek. Vyměřil mu pokutu 200 000 Kč.

Tím ale celý případ neskončil. Andrej Babiš se odvolal k vyšší instanci, kterou je Krajský úřad Středočeského kraje. V této instituci však těsně před tím došlo k záhadné personální rošádě a zrušení odboru, který měl celou kauzu dostat na svůj stůl. Úřad tvrdí, že tato restrukturalizace proběhla v rámci dlouhodobě plánované celkové optimalizace a zefektivnění, ale nebyl schopen tento fakt věrohodně podložit písemnými dokumenty ani analýzami. Nutno podotknout, že vedení kraje je pod vládou hnutí ANO, v čele s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou.

Krajský úřad velmi rychle rozhodl ve prospěch premiéra Babiše. Jaké překvapení! Celou věc pak předal zpět úřadu v Černošicích k novému projednání. Avšak i napodruhé černošický úřad rozhodl, že Andrej Babiš porušuje zákon o střetu zájmů. I napodruhé se premiér odvolal. Ping-pong mezi úřady skončil loni v září, kdy Středočeský kraj celé přestupkové řízení definitivně zastavil. Přestupek se podle něj nestal.

Rozhodnutí potvrzující do očí bijící střet zájmů premiéra Babiše tak chybí. Proč? Kvůli střetu zájmů. Není těžké si domyslet, jak by rozhodnutí Středočeského úřadu vypadalo bez nevysvětlených personálních reforem hejtmanky Jermanové.

Jediný způsob, jak tento „začarovaný kruh“ prolomit, je porazit ANO ve volbách. Buďte součástí této změny. Registrujte se na webu www.odvahavolit.cz a pomozte přesvědčit lidi, kteří by jinak k volbám nešli.

Zdroje:

https://www.respekt.cz/politika/stredocesky-urad-preskupil-uredniky-kteri-vyrizuji-babisovo-odvolani

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/k-reorganizaci-uradu-analyza-neexistuje-kvuli-babisovi-je-to/r~ac82cbc8391311e998d70cc47ab5f122/

https://neovlivni.cz/nejdriv-personalni-zmeny-pak-urad-rozhodl-ve-prospech-premiera/

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku