Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Kdo platí demonstrace a kolik to stojí?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

V poslední době se stále více lidí ptá: „Kdo to platí?“ – všechny ty obrazovky, pódium, vystupující, autobusy, vlaky a navrch akce po celé republice?

Asi jste se s touto otázkou také setkali. Protože je to v tuto chvíli snad nejčastější „argument“ proti nám, pokládáme za důležité na něj trochu podrobněji odpovědět. Je to úplně jednoduché.

1) Všechno je hrazeno z darů stovek a tisíců soukromých dárců, kterým se líbí to, co děláme a kteří chtějí naši činnost podpořit.

Máme transparentní účet. Nemáme ani korunu z veřejných zdrojů. Nefinancují nás miliardáři, nýbrž obyčejní lidé, kteří nám píšou úžasné vzkazy. V tom je naše síla, protože to je důvěryhodné a nenapadnutelné.

2) Ano, poté, co se sama ministryně spravedlnosti Marie Benešová začala ptát, kdo to vlastně platí (zda to snad celé nefinancují záhadné temné síly), nám začalo přispívat opravdu hodně lidí. Díky Vám všem můžeme v tuto chvíli skutečně zafinancovat organizaci protestu na Letné, což bude jistě nejnákladnější akce, kterou jsme dosud dělali.

3) Co je však hlavní - ono to opravdu není drahé.

Je pravda, že kdyby někdo dělal akci pro plný Václavák komerčně, mohlo by to stát třeba i 10 milionů. My to však neděláme komerčně. Nejenže nemáme z akcí žádný zisk, ale navíc nám většina dodavatelů ještě dává ze sympatie slevu. Hradíme v podstatě jen provozní náklady. A obrovské množství práce odvedou bez nároku na odměnu dobrovolníci.

4) Jen pro představu, demonstrace na Václavském náměstí 21. 5. 2019 (z této akce již máme většinu faktur) nás vyšla na nějakých 400 tisíc korun, přičemž 100 tisíc stály 3 LED obrazovky, 100 tisíc stály propagační letáky a 200 tisíc stála veškerá ostatní technická realizace (pódium, ozvučení, produkce, stany v zázemí, kotvení obrazovek a pódia, kovové zábrany + dopravní značení, live stream akce, posílení internetu pro stream, výkonná elektrocentrála, občerstvení).

Vlaky a autobusy nás nestojí nic, to si samozřejmě hradí všichni sami.

A kolik nás stojí vystupující? Vůbec nic. Všichni hosté bez výjimky vystupují bez nároku na honorář. Dělají to pro demokracii.

5) Co se týče poslední demonstrace 4. 6. na Václavském náměstí, ta nás vyšla cca o nějakých 150 000 dráže (byly navíc další 2 LED obrazovky, větší pódium, lepší ozvučení, lepší živý přenos).

Pokud by tedy každý účastník demonstrace přispěl pětikorunu, tak se nám náklady vrátí. Ve skutečnosti se nám vrátily již několikanásobně. Prostředky vynakládáme efektivně a hospodárně. Všem podporovatelům děkujeme.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku