Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Jeden za všechny, všichni za Andreje: Poslanci ANO obstruují novelu zákona o střetu zájmů

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

“Rozkaz poslaneckému klubu ANO zněl jasně. Novela zákona o střetu zájmu nesmí projít za žádnou cenu.” Je to sice nadsázka, ale podle dnešního jednání ve Sněmovně se bohužel zdá, že není vůbec daleko od pravdy. Poslanci ANO svědomitě obstruují přijetí novely zákona o střetu zájmů. A není se asi čemu divit. Tato novela zákona bude totiž přesněji upravovat, co všechno spadá pod střet zájmů, může tak významně “zavařit” hlavně poslanci a neotřesitelnému šéfovi-majiteli ANO Andreji Babišovi.

Zákon zpřísňuje podmínky vlastnění médií politiky i přerozdělování zemědělských dotací. A právě mediální trh a získávání zemědělských dotací jsou dlouhodobě baštou Andreje Babiše a jeho byznysových zájmů. Například původní znění zákona se z nepochopitelných důvodů vůbec nevztahovalo na zemědělský fond a fond životního prostředí, které přerozdělují miliardové dotace z veřejných peněz – a to i Babišovým firmám. Snahy o dotační kličky tak teď budou pro Agrofert o dost komplikovanější. Pro všechny příjemce dotací totiž budou platit stejná pravidla…

Podobně novela velmi prostou změnou upraví i podmínky ohledně vlastnění médií politiky. Nově tedy poslanci, senátoři nebo členové vlády nebudou moci provozovat rozhlasové a televizní vysílání ani vydávat periodický tisk. Novela se totiž vztahuje i na skutečné vlastníky médií, ne jen na "ovládající osoby" jako původní zákon. Andrej Babiš už si tak v zákoně nebude moci najít skulinku pro svůj mediální dům MAFRA, jehož je majitelem. Tak možná už si teď Andrej Babiš zapamatuje, že politici prostě nesmí vlastnit média a že je nesmí používat ke své permanentní politické kampani. ;-)

Novela by tak Andreji Babišovi velmi znepříjemnila život. Poslanci ANO se teď proto velmi svědomitě střídají u řečnického pultíku. Jsme tak svědky přehlídky lichých, nevěcných poznámek, i nízkých a absurdních útoků na poslankyni Olgu Richterovou (Piráti). Jedno se ovšem poslancům ANO musí nechat. Ve Sněmovně jsou velmi jednotní a vystupují a hlasují jako jeden muž. Schválně, hádejte který.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku