Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Jakou zemi chcete mít?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

ŠTAFETA PRO DEMOKRACII: VLNA AKCÍ MILIONU CHVILEK VE VŠECH KRAJSKÝCH MĚSTECH ZAČÍNÁ UŽ ZA DESET DNÍ

Vlna akcí, která se koncem zimy a během jara uskuteční postupně ve všech krajských městech ČR, bude zahájena v Plzni symbolicky 25. února. V tento den před dvěma roky odstartoval Milion chvilek výzvu za demisi Andreje Babiše (1). Počínaje 25. únorem se každé úterý uskuteční protestní akce a veřejná diskuse na vybrané téma v jednom krajském městě. Štafeta vyvrcholí velkou akcí 2. června v Praze.

„Jaký je stav naší země – a jakou zemi chcete mít?“ zní motto Štafety pro demokracii. Milion chvilek tak poukazuje na to, že lidi i krajinu v naší zemi tíží závažné problémy, jejichž řešení nesnese odkladu. Řešení existují, ovšem vládní, ale i další politici je ignorují tím víc, čím hlouběji se utápějí ve svých vlastních mocenských problémech a sporech.

Během štafety se v každém krajském městě uskuteční protestní akce (shromáždění, happening, pochod apod.) a veřejná debata „Jaký je stav naší země - a jakou zemi chcete mít?“ Bude zaměřena na jeden vybraný závažný celostátní problém, který se v daném kraji projevuje zvlášť negativně. Postupně tak zazní témata politická, sociálně-ekonomická i ekologická.

Cílem štafety je dostat na světlo reálné, závažné problémy naší země, často spojené s vládou Andreje Babiše, informovat o nich veřejnost a nastínit možná řešení. Chceme dát lidem naději a motivovat je ještě víc k vlastní aktivní práci na obranu demokracie – k chvilkám pro demokracii (www.milionchvilek.cz). Ukážeme lidem, co mohou dělat, jak se zapojit, s kým spolupracovat a jak mohou šířit informace. Štafeta také vytáhne na světlo neřešené problémy regionů před podzimními krajskými volbami a dá politikům šanci se jich chopit. V neposlední řadě přispěje i k posílení Milionové sítě – celostátní sítě stovek obcí a měst, které se aktivně účastní akcí Milionu chvilek na obranu demokracie.

Na debatách vystoupí celostátní a krajské osobnosti, odborník na dané téma, mluvčí Milionu chvilek a případně další hosté. Na protestních akcích se může program rozšířit o umělecké produkce či krátké příběhy lidí, kteří utrpěli diskutovaným problémem. Témata diskusí a protestů byla vybrána ve spolupráci krajských organizátorů a pražského týmu Milionu chvilek a budou na sebe volně navazovat. Budeme je oznamovat postupně, a to vždy před akcí v daném krajském městě tiskovou zprávou, na sociálních sítích, plakáty apod.

Vlnu kreativních protestů oznámil Milion chvilek na tiskové konferenci v Praze 7. ledna v reakci na neodstoupení Andreje Babiše z funkce. Nejde však zdaleka jen o premiéra osobně. Od počátku roku čelí naše demokracie dalším vážným rizikům, jejichž společným jmenovatelem je pohrdání demokratickými institucemi ze strany ANO, SPD, KSČM a Hradu. Politici těchto stran a příznivci Hradu usilují o jejich záměrný rozklad. Po znevážení funkce ombudsmana volbou Stanislav Křečka hrozí nyní nebezpečí České televizi a Českému rozhlasu blížící se volbou nových členů jejich rad Sněmovnou (2). Proto budou prolínat programem štafety i aktuální politické problémy.

Kalendář Štafety pro demokracii:
25. 2. Plzeň
3. 3. Jihlava
10.3 Pardubice
17.3 Olomouc
24.3 Hradec Králové
31.3 České Budějovice
7.4 Ústí nad Labem
14.4 Zlín
(velikonoční pauza)
28.4 Brno
5.5 Karlovy Vary
12.5 Liberec
19.5. Ostrava
2. 6. Praha

Akce v rámci štafety se uskuteční i ve světě. Zatím je potvrzen Berlín 21. března, Londýn 28. března, Paříž 25. dubna a Lisabon 6. května.

Mikuláš Minář, předseda a mluvčí Milionu chvilek pro demokracii, řekl:
„Ve všech krajských městech České republiky proběhnou protestní akce a diskuze s odborníky i známými osobnostmi. Každý týden jiné město, každý týden jiné téma.“
„Pojďme se ozvat proti zneužívání moci. Pojďme dát najevo odhodlání tomu čelit. Pojďme věci nahlas pojmenovat. Pojďme se otevřeně bavit o zásadních problémech naší země. O tom, co lidi skutečně trápí a jak to změnit k lepšímu. O tom, jakou zemi chceme mít a co pro to můžeme udělat. Je důležité nemlčet. Je to naše ústavní právo. A je to tak trochu i naše občanská povinnost. Ať je každému jasné, co se v naší zemi děje!“
„Přestože v naší zemi stále pokračuje zneužívání moci, máme naději. Naději, že občanská aktivita může pomalu ale jistě proměňovat společnost. Pasivita, rezignace či lhostejnost nic neřeší. Každý z nás má ve svých rukou obrovskou moc. Každý z nás se může stát součástí úsilí o pozitivní změnu. Každá chvilka pro demokracii se počítá. Děkujeme všem, kteří pro demokracii něco dělají. Jsme v tom společně. Těšíme se, až se s Vámi setkáme osobně!“

Na Štafetě pro demokracii spolupracuje pražský tým Milionu chvilek s krajskými organizátory.

Další informace najdete na www.milionchvilek.cz/stafeta.

Kontakty:
Mikuláš Minář, předseda a mluvčí spolku
Benjamin Roll, místopředseda a mluvčí spolku
Jan Piňos, kontakt pro média, [email protected]

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku