Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Jak se vyvíjela situace kolem ministra kultury dále

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Jak se vyvíjela situace kolem ministra kultury dále? Vlastně se situace nikam dále neposunula.

12. 7. se setkal předseda ČSSD Jan Hamáček a současný ministr kultury Antonín Staněk s prezidentem Milošem Zemanem. Vyjádření Jana Hamáčka na tiskové konferenci ukázalo, že věc se vlastně nikam neposunula. Pan prezident je prý připraven k 31. červenci vyhovět návrhu na odvolání ministra kultury Antonína Staňka. Je připraven vyhovět? Proč není vyjádřením jednoduše: Odvolám ho (byť až k 31. 7.)? Co se za tímto vyjádřením skrývá? Dále se prý pan prezident vyjádřil, že ve věci jeho nástupce ministra kultury vyčká na rozhodnutí předsednictva ČSSD. Co tím opět pan prezident sděluje předsednictvu ČSSD? Pročpak od prezidenta opět nezní jasné sdělení, že stanovisko předsednictva ČSSD bude respektovat? Od předsedy Hamáčka zazní vyjádření víry, že pondělní předsednictvo potvrdí čekání na akt prezidenta a jako nového kandidáta na ministra potvrdí Michala Šmardu nebo rozhodne o odchodu ČSSD z vlády.

15. 7. se sešlo předsednictvo ČSSD. Toto jednání navštívil i premiér Andrej Babiš. Opět se vlastně nic nestalo. ČSSD zveřejnilo závěr z jednání předsednictva: ČSSD zůstává zatím dále ve vládě, potvrzuje kandidaturu Michala Šmardy na ministra kultury a dává Janu Hamáčkovi mandát rozhodnout o další vývoji, včetně možnosti vystoupit z vlády. Ministrům za ČSSD doporučilo podat demise, pokud je k tomu Jan Hamáček vyzve.

18. 7. oznámil premiér Babiš, že se setká ještě jednou sám s prezidentem ve středu 24. července. K tomuto vyjádření však dodává dvě velmi prapodivné zprávy. „Pokud se situace na ministerstvu kultury nevyřeší na schůzce se Zemanem 24. července, asi bude jednání pokračovat až po prázdninách,“ řekl premiér Babiš České televizi s tím, že od 1. srpna má celá vláda dovolenou a ministři spolu s Babišem budou mimo republiku. V rozhovoru pro Deník pak Babiš doplnil, že Šmarda (i kdyby jednání s prezidentem dopadlo dobře) k 1. srpnu ministrem kultury jmenován nebude. „To se určitě nestane, protože jsou vládní prázdniny. Všichni ministři jedou na dovolenou a já také. Prvních patnáct dní v srpnu nebudu přítomen,“ řekl premiér. Premiér se nechal i slyšet, že podle něj ČSSD nemá důvod z vlády odcházet, a také to prý podle něj neudělá. Naší otázkou na premiéra je: Proč prezident k odvolání ministra a jmenování nového ministra potřebuje osobní přítomnost premiéra?!

Tedy se bude „hra na zdržovanou a kdo to první vzdá“ hrát opět „v prodloužení“. Co může stát za takovou naprosto nemístnou tahanicí o relativně méně významné ministerstvo, bylo rozebíráno v mnoha médiích. Každopádně i tato podivná patová situace způsobena tím, že na pozici premiéra máme vydíratelného trestně stíhaného premiéra, který musí ustupovat intrikám z Hradu.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Související články

16. 11. 2020, 08:00

homepage 16 listopad po

10. 11. 2020, 11:45

homepage 16 listopad

09. 08. 2020, 11:45

homepage 30 chvilek