Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Faltýnek znovu předsedou zemědělského výboru?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

V těchto dnech probíhají debaty politiků ohledně podoby nové Sněmovny. Důležitou otázkou je i personální obsazení jednotlivých výborů, které má mimo jiné vliv na podobu přijímaných zákonů. V čele zemědělského výboru sedí už od roku 2013 Jaroslav Faltýnek a dělá si na tuto pozici zálusk i nyní. Jenže je hned několik důvodů, proč by právě Faltýnek předsedou zemědělského výboru být neměl.

!! Předseda zemědělského výboru hraje významnou roli v celkovém vyznění dané problematiky a ve způsobu a rychlosti projednávání legislativních změn. Měl by být jakousi odbornou oponenturou ministerstva. Schvaluje program výboru, včetně zařazení konkrétních bodů k projednání, nebo určuje zpravodaje sněmovních tisků - tedy člověka, který bude mít o daném bodu programu i jeho proceduře nejvíce informací a jehož slovo bude při jednání klíčové .

RIZIKO: Předseda může zamezit nebo naopak uspíšit některé odborné posouzení zákonů, v médiích pak může veřejnosti celou problematiku rámovat z úplně jiného pohledu a schovávat se za “expertízy”. Předsedou zvolený zpravodaj pak navíc může ovlivnit celý proces projednávání legislativy.

!! Stejně jako v jiných orgánech Sněmovny, ani členové výboru nesmějí politickou funkci používat jako nástroj k prosazování svých obchodních aktivit a ovlivňovat znění zákonů svým (nebo “přátelským”) firmám na míru. Takové chování člena výboru je jasným střetem zájmů a je potřeba mu předcházet.

RIZIKO: Jaroslav Faltýnek v době, kdy zastával pozici předsedy zemědělského výboru, současně pracoval na vysokých pozicích v premiérově holdingu Agrofert, který je jedním z největších zemědělských koncernů v republice. Není potřeba jít příliš do hloubky, abychom neoddiskutovatelný střet zájmů jasně viděli.

!! K tomu ještě přidáme “nezávislý” Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který na základě novely zákona o SZIF zcela přebral administraci přerozdělování dotací, a to bez účasti Ministerstva zemědělství, které ve věci rozdělování dotací nemá žádnou rozhodovací funkci.

RIZIKO: Faltýnek byl dlouhé roky předsedou dozorčí rady SZIF a většinu jejích členů tvoří i teď poslanci spjatí s hnutím ANO a Agrofertem. Podle Nadačního fondu proti korupci (NFPK) je velmi pravděpodobné, že Faltýnek využil původně nezávislý Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) k protlačování ekonomických zájmů holdingu Agrofert.

A na závěr nesmíme zapomínat, že Jaroslav Faltýnek byl trestně stíhaný za dotační podvody v kauze Čapí hnízdo a aktuálně je policií prověřován znovu, tentokrát za podezřelé řešení státních zakázek, přidělování dotací, ovlivňování státních úřadů a využívání politického vlivu na pomoc svým známým. Opravdu je možné, aby po tom všem Jaroslav Faltýnek na pozici předsedy zemědělského výboru jen pomyslel?

Pokud chceme zastavit unášení státu a začít s deagrofertizací, nesmíme zapomenout na žádné politické zákoutí, které má tu moc nastavit nerovnou soutěž a zvýhodnit právě Agrofert. Netýká se to pouze Andreje Babiše, ale i jeho věrných lidí, kterým koluje v žilách agrofertí krev. Volbami deagrofertizace teprve začala, na nové vládě leží nelehký úkol ji dotáhnout do konce.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku