Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Dnes Milion chvilek zažaloval Vojtěcha Filipa a Komunistickou stranu Čech a Moravy za lživé nařčení z teroristického útoku

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

PŘEDSEDA KOMUNISTŮ PO PŘEDŽALOBNÍ VÝZVĚ NEPOSLAL OMLUVU, JEN VÝMLUVU. SPOLEK TEDY PODAL ŽALOBU NA OCHRANU DOBRÉ POVĚSTI

Dnes podal Milion chvilek pro demokracii žalobu na ochranu dobré pověsti na předsedu KSČM Vojtěcha Filipa a Komunistickou stranu Čech a Moravy. Spolek žádá veřejnou omluvu za lživá tvrzení, která Vojtěch Filip pronesl na jeho adresu na prosincovém zasedání Ústředního výboru KSČM. Ve svém projevu lživě spojil Milion chvilek s kybernetickým teroristickým útokem na benešovskou nemocnici a nařkl spolek ze snahy o státní převrat. Jeho prohlášení je veřejně dostupné na webových stránkách KSČM [1] a na portálu www.halonoviny.cz [2].

Žaloba Milionu chvilek následuje po předžalobní výzvě, kterou spolek zaslal Vojtěchu Filipovi 14. ledna a v níž žádal v ní veřejnou omluvu [3]. Vojtěch Filip se však ve stanovené lhůtě veřejně neomluvil, svůj výrok neodvolal a do této chvíle reagoval pouze vyhýbavě.

Dne 23. ledna zaslal Milion chvilek předžalobní výzvu také KSČM, neboť ta nese odpovědnost za lživé výroky Vojtěcha Filipa. Je předsedou Ústředního výboru KSČM, na jehož jednání lživá tvrzení zazněla. KSČM na výzvu k omluvě nezareagovala, a proto dnes podal spolek žalobu na ochranu dobré pověsti jak na Vojtěcha Filipa, tak na KSČM.

Milion chvilek požaduje žalobou veřejnou omluvu. Žaloba uvádí: „Vzhledem k tomu, že v tomto konkrétním případě není možné, aby byly odstraněny následky neoprávněného zásahu do dobré pověsti žalobce, a to s přihlédnutím k formě takového zásahu, navrhuje žalobce, aby se žalovaný veřejně omluvil.”

Vojtěch Filip je veřejně známou osobou a dokonce prvním místopředsedou Sněmovny, a proto jeho výrok negativně ovlivňuje dobrou pověst Milionu chvilek.

Vojtěch Filip na Ústředním výboru KSČM doslova prohlásil: „Ti, kteří usilují o „český Majdan”, o státní převrat, nabírají sílu a krok za krokem zkoušejí, co české bezpečnostní složky jsou schopny tolerovat. Tak si nazkoušeli dostat lidi na Letnou, sice trochu nafoukli počet účastníků, ale přesto se jim to podařilo, těch lidí tam bylo poměrně hodně. Teď si vyzkoušeli blokádu hlavního nádraží, vyzkoušeli si kybernetický teroristický útok na nemocnici a zatím jim to prochází. Nemohu říct, že by bezpečnostní složky jednaly tak, aby svým způsobem byly schopny veřejně odpovědět na to, jak to bude vyšetřeno a jestli organizátoři budou po zásluze potrestáni. To není žádné strašení, to je realita.”

Přestože měl Vojtěch Filip možnost své tvrzení korigovat v mnoha mediálních výstoupeních, například v rozhovoru pro Český rozhlas, neučinil tak a ani své tvrzení nepodložil pádnými důkazy.

Podle žaloby „V daném případě nelze polemizovat nad tím, zda se jedná o ‚pouhý‘ hodnotící úsudek ze strany žalovaného (Vojtěch Filip), neboť tvrzení, že si žalobce (Milion chvilek z. s.) vyzkoušel kybernetický teroristický útok na nemocnici, postrádá jakýkoliv subjektivní ráz. Jedná se tedy o nepravdivé skutkové tvrzení, čehož si žalovaný musel být vědom, neboť pro podložení tohoto tvrzení nemá žádné důkazy. Žalovaný měl rovněž možnost své tvrzení napravit v rámci rozhovoru pro Český rozhlas, avšak takto neučinil a pouze vyhýbavě odpovídal na otázky redaktora, jejichž pomocí se redaktor pokoušel zjistit pravý názor žalovaného na danou věc.

Mikuláš Minář, předseda a mluvčí Milionu chvilek pro demokracii, řekl:

„Mediální prostor je prostorem veřejným. Proti lžím, manipulaci a nepodloženým nařčením je třeba se bránit. Dobrým příkladem pro veřejnost může být třeba účastnice demonstrací Jana Filipová, která vyhrála soud s Andrejem Babišem. Premiér totiž lživě prohlašoval, že jsou demonstranti za účast na akcích Milionu chvilek placeni.”

„Milion chvilek pro demokracii se dlouhodobě věnuje obraně a kultivaci demokracie v České republice. Obviňovat nás z terorismu je absurdní. Situace je o to víc nepřijatelná, když do veřejného prostoru vypouští manipulativní lži první místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda parlamentní strany.“

Kontakty:
Mikuláš Minář, předseda a mluvčí spolku
Benjamin Roll, místopředseda a mluvčí spolku
Jan Piňos, kontakt pro média, [email protected]

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku