Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Dnes Milion chvilek pro demokracii spustil „mapu pomoci“ – celostátní rozcestník občanské solidarity

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

MAPA PROPOJUJE LIDI A ORGANIZACE NABÍZEJÍCÍ I POTŘEBUJÍCÍ POMOC PŘI PANDEMII KORONAVIRU

Dnes Milion chvilek pro demokracii spustil Mapu pomoci, která umožňuje vzájemné rychlé a efektivní propojení lidí a organizací, kteří potřebují či naopak nabízejí praktickou či informační pomoc během pandemie koronaviru. Mapa propojuje lidi, kteří šijí roušky, donášejí potraviny potřebným, nabízejí pomoc seniorům či psychologickou pomoc. Doporučuje také stránky, které poskytují ověřené informace o koronaviru.

Mapu občanské svépomoci najdete zde: http://bit.ly/MAPA_POMOCI

Od zahájení nouzového stavu se u nás zvedla obrovská vlna solidarity. Vzniklo mnoho spolků, sdružení a iniciativ koordinované pomoci. Pomáhají mnozí, ať už jednotlivci či firmy, a nahrazují tak zásadní selhávání vlády a zejména Andreje Babiše v materiální i organizační funkci při zvládání epidemie.

Tato vzájemná občanská pomoc je však mnohdy roztříštěná. Proto se Milion chvilek rozhodl, že využije své mimořádné kapacity v propojování lidí, aby se pomoc netříštila, ale naopak efektivně využila. Spolek dokáže oslovit emailem a na sociálních sítích statisíce lidí.

Lidé, organizace nebo různé iniciativy mohou do mapy zadat, jakou pomoc potřebují či nabízejí. Do formulářů nabídky a poptávky mohou lidé zapsat podnětné iniciativy nebo ohniska podpory a pomoci či poptávky po ní, pokud o nějakých ve svém okolí vědí a chtějí je sdílet. V mapě byly během prvního dne zaneseny tři desítky nabídek (většinou celorepublikové působnosti) a dvě desítky poptávek. Za první tři hodiny od spuštění Mapy evidujeme dvě stě nových nabídek a dvacet nových poptávek pomoci, které přes noc do Mapy pomoci přidáme.

Rozšířením povědomí o Mapě pomoci vznikne velmi užitečný občanský rozcestník.

Milion chvilek v současné krizové situaci pomáhá prakticky i jako hlídací pes demokracie. Vytvořili jsme FB událost Nosíme roušku! #RouškyVšem!, která přináší aktuální zprávy o tom, kde roušky sehnat či jak si je ušít a především informuje o významu jejich používání. Událost napomohla k zvýšení tlaku na veřejnost i politiky k nošení roušek, který se nyní promítl do jejich povinného používání na veřejnosti.

Milion chvilek také zveřejnil, že vláda měla mimořádně projednat pod rouškou koronaviru zákon o evidenci skutečných majitelů, který kvůli podnětu Ministerstva financí obsahoval výjimku pro svěřenské fondy A. Babiše. Znamenalo by to, že skutečný majitel Agrofertu zůstane utajen. Díky veřejné kritice vyvolané masovým sdílením této zprávy Milionu chvilek byl návrh z programu jednání vlády stažen.

Mikuláš Minář, předseda a mluvčí Milionu chvilek pro demokracii, řekl:
„Koronavirus jsme si nevybrali. Svou reakci na něj si zvolit můžeme. Pokud se zachováme laskavě, rozvážně a odvážně, společně toho prevíta zvládneme. Je neuvěřitelné, jak velká občanská aktivita se během pár dní zvedla. Naší MAPOU POMOCI chceme propojit existující poptávku a nabídku pomoci, důležité informace a již existující iniciativy. Na jediném místě bude vidět, co dobrého se v naší zemi děje.“
„Jako Milion chvilek jsme se rozhodli využít naše unikátní zkušenosti a celorepublikovou občanskou síť, abychom pomohli s tím, co citelně chybí. Rozhodli jsme se vytvořit MAPU POMOCI. V uplynulých dnech se objevila celá řada důležitých a prospěšných iniciativ, které však nejsou nikde přehledně shrnuty a propojeny a vzájemně se tříští. Proto chceme vše dobré a potřebné spolu zachytit v jediné mapě a propojit tak potřebné s pomáhajícími.“
„Během prvních tří hodin od spuštění evidujeme dvě stě nabídek pomoci a desítky žádostí o pomoc, převážně jde o poptávání roušek a dezinfekce pro seniory, zdravotníky a sociální služby. Už teď se ukázalo, že má naše MAPA POMOCI obrovský potenciál. Koronavirus nepřinesl jen problémy či strach, ale také úžasnou mezilidskou spolupráci, solidaritu, aktivitu a chuť pomáhat. A kdo pomáhá, zakouší radost, smysl, naději. Věříme, že pokud tato úžasná občanská aktivita vydrží, společně to zvládneme.“

Kontakty:
Mikuláš Minář, předseda a mluvčí spolku
Benjamin Roll, místopředseda a mluvčí spolku
Jan Piňos, kontakt pro média, [email protected]

-----------------
(1) formulář pro nabídku pomoci je zde: http://bit.ly/NABIDKA_POMOCI
(2) formulář pro poptávku pomoci je zde: http://bit.ly/POPTAVKA_POMOCI

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku