Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Aktualita: Vláda ve stavu nouze zařadila na jednání a ihned schválila návrh zákona, který by umožnil státu neprůhledné nakupování! (Vývoj situace od 12. 5. do 13. 5. 2020)

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

VLÁDA VE STAVU NOUZE ZAŘADILA NA JEDNÁNÍ A IHNED SCHVÁLILA NÁVRH ZÁKONA, KTERÝ BY UMOŽNIL STÁTU NEPRŮHLEDNÉ NAKUPOVÁNÍ! (Vývoj situace 12. 5. 2020 – 13. 5. 2020)

#PtámeSeVlády Chcete z neprůhledného nakupování Ministerstva zdravotnictví udělat standard?

Vláda včera 11. 5. mimořádně zařadila na jednání a ihned schválila návrh zákona, který by umožnil státu neprůhledné nakupování. Vláda novelu ospravedlňuje tím, že je třeba zrychlit státní nákupy ve výjimečných situacích. Jenže podle jejího návrhu by nakupování státu mohlo vypadat stejně, nebo dokonce ještě hůř než v případě nákupu ochranných pomůcek Ministerstvem zdravotnictví. Vládní návrh totiž ruší všechny dosavadní záruky, že stát bude nakupovat od věrohodných a poctivých firem. Podle novely by stát v režimu “rychlého nakupování” mohl obchodovat s firmou, která neplatí daně a další odvody, je v úpadku či v likvidaci, nebo prokazatelně podváděla či uplácela. A hlavně - nová úprava by státu umožnila nakupovat od firem, u nichž nezná skutečného majitele. Jinými slovy, stát by mohl obchodovat s kýmkoliv.

Někteří možná dokázali přimhouřit oči nad tím, že stát na začátku pandemie nakupoval draze, chaoticky a s podivnými firmami. Nyní je třeba oči naopak otevřít: Vláda totiž mění pod rouškou koronaviru pravidla hry, a to bez jakékoliv veřejné diskuze a napořád. A co je nejpikantnější - projednat v Poslanecké sněmovně chce tento návrh už zítra odpoledne! Proč tak rychle?

(Odkaz na článek)

13. 5. 2020

NOVÝ ZÁKON BY ZRUŠIL DOSAVADNÍ ZÁRUKY, ŽE STÁT BUDE NAKUPOVAT OD VĚROHODNÝCH A POCTIVÝCH FIREM

Pane Babiši, myslíte to vážně? Chcete během pouhých tří dnů legalizovat podezřelé nákupy a naprosto vykuchat pravidla pro zadávání veřejných zakázek ve "zrychleném režimu"? Takhle si představujete schvalování důležitých zákonů v demokratické zemi?

11. 5. poslala ministryně Dostálová zprávu ministryni Benešové, že nahrála do elektronického systému návrh novely zákona o zadávání veřejných zakázek a zároveň ji požádala o projednání ve vládě bez meziresortního připomínkového řízení.

Tento nový zákon má zcela vykuchat pravidla pro zadávání veřejných zakázek. Ruší všechny dosavadní záruky, že stát bude nakupovat od věrohodných a poctivých firem. Stát by nově v režimu “rychlého nakupování” mohl obchodovat s firmou, která neplatí daně a další odvody, je v úpadku či v likvidaci, nebo prokazatelně podváděla či uplácela. A hlavně - nová úprava by státu umožnila nakupovat od firem, u nichž nezná skutečného majitele. Bez časového omezení.

11. 5. poslala ministryně Dostálová premiéru Babišovi žádost o mimořádné zařazení tohoto bodu na program jednání vlády.

11. 5. premiér Babiš návrh na jednání mimořádně zařadil.

11. 5. vláda tento návrh projednala a schválila.

11. 5. premiér Babiš návrh předložil Poslanecké sněmovně ke schválení.

11. 5. předseda Poslanecké sněmovny Vondráček vyhlásil stav legislativní nouze a rozhodl, že se návrh projedná ve zkráceném jednání.

13. 5. v 15:00 má o tomto návrhu jednat Poslanecká sněmovna. V ní má většinu ANO + ČSSD + KSČM, takže je pravděpodobné, že zákon projde a vláda si bude moci na poli veřejných zakázek dělat v režimu “rychlého nakupování” cokoli - a to bez časového omezení.

Chápete, co se tady děje? Tohle je legalizace možných podvodů, korupčního jednání a mrhání našimi penězi za bílého dne!

Zdroje:

  1. https://apps.odok.cz/veklep-detail?pid=ALBSBPHEUXLA

  2. https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=8&t=862

  3. https://www.transparency.cz/vlada-ve-stavu-nouze-navrhuje-…/

#PtámeSeVlády #PodRouškouKoronaviru #ProfiKorupčníHnutí

13.5.2020

VLÁDNÍ NÁVRH ZÁKONA, KTERÝM MĚLA BÝT VYKUCHÁNA PRAVIDLA PRO STÁTNÍ NÁKUPY, SE PROJEDNÁVAT NEBUDE

(Odkaz na článek)

Dobrá zpráva! Poslanecká sněmovna dnes vyřadila návrh z programu schůze. Děkujeme opozici, médiím i neziskovkám, které na nepřijatelný návrh vlády upozornily. Společně jsme vytvořili tlak na to, aby taková lumpárna neprošla. Co se bude dít dál? Buď ho vláda stáhne úplně nebo se objeví ve standardním legislativním procesu. Mějme oči otevřené a dění bedlivě sledujme.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku