Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Aktualita: Privatizace státu v praxi – EU pozastavila dotace Agrofertu, vláda ČR ji za to žaluje

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

PRIVATIZACE STÁTU V PRAXI – EU POZASTAVILA DOTACE AGROFERTU, VLÁDA ČR JI ZA TO ŽALUJE

V pondělí 3. 2. 2020 vláda v tichosti rozhodla podat žalobu na Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací pro Agrofert. Toto je další ukázkou toho, že naše vláda nejedná v zájmu občanů, ale v zájmu firem pana Babiše.

Premiér tvrdí, že u toho nebyl a o ničem nevěděl. Tento bod jednání byl ale na schůzi zařazen MIMOŘÁDNĚ, což může udělat pouze premiér. Andrej Babiš je navíc na fotkách z jednání vlády tohoto dne přítomen. Prý si však na závěr odskočil, a tudíž s tím nemá nic společného.

Co žaloba znamená?

Evropská komise 28.11.2019 pozastavila v souhrnných platbách dotace pro některé projekty Agrofertu pro podezření ze střetu zájmů. Pozastavení proplácení dotací je v obdobných případech standardním a řádným nástrojem EK. Dokonce k tomuto postupu byla Komise vyzvána usnesením Evropského parlamentu. Evropská unie si počínala jako řádný hospodář, který důsledně dohlíží na zacházení se svým majetkem.

Proti obdobným rozhodnutím Komise je samozřejmě možné se bránit. Je ovšem zajímavé, že se tak ze strany Česka děje jenom ve chvíli, kdy důsledky rozhodnutí mají negativní vliv na premiéra a jeho firmy. V minulosti tisíce jiných malých, velkých, středních i jiných podniků nebo programů (například ROP Severozápad…) takové zastání od českého státu rozhodně neměly. Proč se Vláda rozhodla zrovna v tomhle případě hájit “principy”? Žaloba je demonstrací moci, kterou Andrej Babiš drží nad státní správou.

Vláda, místo aby skutečně začala řešit problém střetu zájmů svého premiéra, se pokouší si pozastavené proplácení dotací pro Agrofert vynutit na EU vzteklým dupáním.

EDIT - 06/02/2020

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku