Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Blíží se druhé čtení korespondenční volby!

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Po dlouhém čekání se Sněmovna 9. května konečně vrátí k druhému čtení korespondenční volby. Poslanci a poslankyně se ale budou muset probrat celou řadou pozměňovacích návrhů. Ústavněprávní výbor jich schválil hned šest.

Mezi hlavní navržené změny patří především nahrazení kontroverzního bodu, kdy měli původně voliči v zahraničí dokládat originálem či ověřenou kopií dokladu údaje o svém bydlišti v obvodu ambasády. Nově poslanci požadují pouze doložení toho, kde "volič pobývá". Tato méně formalistická definice znamená, že volič nemusí ambasádě nic dokládat prostřednictvím oficiálních listin, ale pouze uvede existující adresu v zahraničí.

Výbor také podpořil například přerozdělování hlasů ze zahraničí do čtyř českých krajů namísto původně navrhovaných dvou nebo to, aby se volič, který si korespondenční volbu rozmyslí, měl možnost dostavit k volební urně osobně na ambasádu.

Všechny přijaté návrhy jsou výsledkem několikaměsíčních jednání mezi koalicí a opozicí a měly by tak přispět ke snadnějšímu přijetí hlasování poštou. Snad se tak nebudou opakovat několikadenní obstrukce z prvního kola a Česko se bude moct konečně zařadit mezi demokracie 21. století.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku