Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Zákon o bezpečnosti

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Počkejme s hodnocením na dobu, kdy budeme vědět, co hodnotíme

V posledních dnech se na sítích začala šířit fotka webu Ministerstva vnitra. Na ní úřad oznamuje, že připravuje novelu ústavního zákona o bezpečnosti. To je důležitý předpis, který stanovuje, jak stát postupuje v době ohrožení. Tedy například kdo a za jakých podmínek vyhlašuje nouzový stav.

Pár faktů před tím, než propadneme panice:

  1. Není to nová informace. 

Vláda pověřila Ministerstvo vnitra už v červnu, aby připravilo změnu ústavního zákona o bezpečnosti a krizového zákona. Nyní úřad dokončil návrh a posílá jej k vyjádření ostatním ministerstvům. Dokument je zatím neveřejný.

  1. Změna je ještě daleko. 

Schválit ústavní zákon není jen tak. Navíc jej musí posvětit Senát.

  1. Stav nebezpečí není nic nového. 

Hlavní změnou by měla být pravomoc vlády, která by nově kromě stavu nouze mohla vyhlásit také stav nebezpečí. Ten je jakousi mírnější variantou stavu nouze. Nyní jej nelze vyhlásit pro celou republiku, může tak učinit jedině hejtman nebo kraj. I stav nebezpečí by po vyhlášení mohla zrušit Poslanecká sněmovna. Stejně tak by posvěcovala jeho prodloužení. V tom se tedy nijak neliší od nouzového stavu.

Na co bychom tedy měli dávat pozor? 

  1. Na úpravu vládních pravomocí

Klíčové je, jaké vláda při vyhlášení stavu nebezpečí získá pravomoci. To však nyní nevíme. Možná jste se lekli toho, že by měla vláda možnost omezit některá základní práva. To však může i při nouzovém stavu. Důležité je tedy jaká a za jakých podmínek. Na to si posviťme.

  1. Na nebezpečné změny

Zrychlený legislativní proces při stavu nouze a možnost opakovaně odložit volby se v návrhu po kritice ústavních právníků zřejmě nakonec neobjeví. Hlídat to, aby se tak skutečně nestalo, je teď hlavní úkol opozice a nás, veřejnosti.

  1. Na to jak bude návrh ve finále vypadat

Vláda musí zajistit vhodný právní rámec pro své kroky. Na jaře v tom totiž zásadně selhala. Často jednala v rozporu se zákonem či dokonce na hraně Ústavy. Průšvih tedy není v tom, že něco připravuje. Průšvih je v tom, že se přes léto na druhou vlnu nestačila připravit ani právně, ani jinak. A nejdůležitější otázkou zůstává, jak konkrétně bude její nynější příprava vypadat.

Podtrženo a sečteno: Zůstaňme obezřetní, ale s hodnocením počkejme na zveřejnění celého návrhu.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku