Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Tisková videokonference a opětovně potvrzený střet zájmů premiéra

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Zástupci spolku Milion chvilek pro demokracii na tiskové konferenci 12. listopadu představili program nadcházející online demonstrace. Ta se uskuteční prostřednictvím živého vysílání na platformách Facebook a YouTube v pondělí 16. listopadu v 18 hodin. Předseda spolku Benjamin Roll a místopředseda spolku Jiří-Jakub Zévl na tiskové konferenci promluvili o smyslu samotné demonstrace a zdůraznili její relevanci právě ve světle opětovného potvrzení střetu zájmů premiéra Andreje Babiše.

Jako první na videokonferenci vystoupil předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Benjamin Roll, který promluvil o účasti politických představitelů na plánované demonstraci. „Do voleb nám zbývá necelý rok a čas se krátí. Loni jsme vyzvali prodemokratické strany, aby přišly s plánem, jak ve volbách do Poslanecké sněmovny skutečně uspět. Uspět tak, aby došlo ke změně. Tyto plány se rýsují, a proto na naší demonstraci dostanou představitelé opozičních demokratických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně prostor o nich promluvit.” Součástí pondělního programu tak bude vystoupení čelních představitelů demokratických politických stran. Pozvání již přijali Vít Rakušan, předseda hnutí STAN, předseda České pirátské strany Ivan Bartoš, místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík, Miroslava Němcová, senátorka za ODS a Tomáš Czernin, senátor a místopředseda TOP 09.

„Spuštěním odpočtu do voleb zahájíme Rok změny. Rok plný mobilizačních akcí a projektů, jejichž cílem je podpořit úspěch prodemokratických sil ve volbách do Poslanecké sněmovny, aby příští vláda už nebyla tak nepřijatelná,” přiblížil další průběh online demonstrace Benjamin Roll.

Místopředseda Jiří-Jakub Zévl poté popsal, proč je zrovna v této době zásadní virtuálně se sejít a demonstrovat: „Shromažďovací právo považujeme za nedotknutelné, nicméně současná situace vyžaduje maximální obezřetnost. Naše demonstrace proto bude online a na místě nebudou lidé. Demonstrace totiž není pouze o tom, shromáždit se na jednom místě a ukázat, že je nás hodně. Vždy jde hlavně o to, jaký názor a jaký postoj se demonstruje. Z toho důvodu nepovažujeme za klíčové, kde, nebo jakou formou se demonstrace bude konat, ale co na ní zazní. A bohužel v poslední době je velká spousta věcí, které zaznít musí.”

Předseda Benjamin Roll zakončil tiskovou konferenci připomenutím, proč právě dnes musíme hledat nové způsoby, jak vyjádřit svůj názor: „Je potřeba ukázat, že jsme schopni fungovat i v jiném prostředí a za jiných okolností než na které jsme byli doposud zvyklí. Zodpovědné rozhodnutí nesetkávat se fyzicky neznamená mlčet! Současná situace je pro nás i pro občany obrovskou příležitostí nacházet nové nástroje a nové způsoby, jak vyjádřit svůj postoj, nesouhlas nebo naději na změnu. Každá krize je zároveň i příležitostí tyto možnosti hledat.”

Důvody k protestu trvají. Evropská komise opět potvrdila střet zájmů premiéra

Závěr Evropské komise je jasný: Andrej Babiš je ve střetu zájmů. Veškerá dotační podpora Agrofertu byla od roku 2017 čerpána v rozporu se zákonem a unijními pravidly. A jako takovou ji Evropská unie neproplatí. Běžnou praxí by bylo vymáhání již vyplacených dotací od společnosti Agrofert zpět tak, aby situace negativně nedolehla na občany.

Benjamin Roll proto ve svém projevu připomenul, jak moc by byly ztráty peněz občanů vážné, pokud by k takovému postupu kvůli premiérově střetu zájmů nedošlo. Obzvláště v době koronakrize: „Každý měsíc je z veřejných dotací vypláceno přibližně 150 milionů korun společnosti Agrofert. Tedy firmě, ze které profituje premiér. To je v době, kdy zápolíme s pandemií a kdy je živobytí obrovské části společnosti v ohrožení, naprosto nepřijatelné. Namísto snahy o koncepční řešení situace pro občany jsme svědky snahy prosadit zákon o evidenci skutečných majitelů. Ten by ve svém důsledku opět ztížil jakékoliv řešení premiérova rozsáhlého problému střetu zájmů.”

Odkaz na youtubový stream: https://www.youtube.com/watch?v=58iFVMfYLZM
Aktuální informace najdete na webu: https://www.milionchvilek.cz/demonstrace

Kontakty:
Benjamin Roll, předseda a mluvčí spolku
Jiří-Jakub Zévl, místopředseda a mluvčí spolku, [email protected]

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku