Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Tisková konference před Českou televizí

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Tisková zpráva Happening na podporu České televize Úterý 24. listopadu Před budovou České televize proběhl dnes v podvečer v 17 hodin kreativní happening a tisková konference organizací a iniciativ, které považují dění kolem Rady ČT za vysoce znepokojivé. V průběhu večera promluvili zástupci a zástupkyně pořádajících iniciativ a organizací. Tiskovou konferenci svolal spolek Milion chvilek pro demokracii, který zároveň uspořádal světelný happening Bez svobodných médií nejsou svobodné volby. Laserová projekce na budovu ČT je součástí dlouhodobé kampaně Rok změny.

Situace kolem dění v Radě České televize je velmi závažná a mohla by vést až k destabilizaci České televize. Zejména v době pandemie veřejnoprávní média slouží jako důležitý zdroj seriózních informací pro občany. Na podporu České televize proto v průběhu akce vystoupili zástupci několika iniciativ, kterým kontroverzní, nebezpečné a nezodpovědné kroky některých radních nejsou lhostejné.

Předseda spolku Milion Chvilek Benjamin Roll upozornil na tiskové konferenci na sílu občanské společnosti, která na dění dohlíží a uvedl, že pokud by docházelo k politickému ovlivňování činnosti ČT, je veřejnost připravena hlasitě reagovat.

Za iniciativu Vraťte nám stát promluvil filozof, pedagog a aktivista Václav Němec, který vyzval k odvolání těch radních, kteří hlasovali pro nezákonné zrušení Dozorčí komise a na samotné radní pak apeloval, aby se do budoucna zdrželi sporných kroků včetně bezprostřední volby nové Dozorčí komise. S projevem, ve kterém vyzval k dodržování zákonu o České televizi a důkladnému prošetření kroků, které vedly k odvolání Dozorčí komise, předstoupil také Lukáš Kraus z organizace Rekonstrukce státu.

Olga Sommerová, která spoluiniciovala otevřený dopis Andreji Babišovi, opětovně zdůraznila, že právě veřejnoprávní média mají být jedním z hlídacích psů demokracie a že tedy není možné, aby jejich činnost byla podřízena vůli některých politiků. Svým projevem se zapojil i Jiří Grygar, signatář otevřeného dopisu a bývalý předseda Rady ČT. Ten z vlastní zkušenosti varoval před nebezpečím, které vyvolává politické zaujetí jednotlivých radních, a které by mohlo vést až k ohrožení nezávislosti celé České televize.

Senátor a koordinátor iniciativy Svobodu médiím David Smoljak vykreslil paralelu mezi současnou situací a krizí České televize před 20 lety a uvedl, že Senát ČR přijal usnesení, kterým vyzývá Poslaneckou sněmovnu, aby se problémem zabývala a situaci řešila na nejbližší schůzi. K návratu k odpovědnosti a kompetentnosti všech zainteresovaných stran vyzval i Adam Černý za Syndikát novinářů. Zdůraznil také, že tyto hodnoty je nezbytné mít na paměti už v průběhu nominace a volení členů dozorčích rad, což je úkolem poslanců. Martin Vadas za Český filmový a televizní svaz FITES pak na Sněmovnu apeloval, aby zajistila fungování orgánů ČT v souladu se zákonem a aby zabránila politickým tlakům.

Během tiskové konference probíhal také happening Milionu Chvilek s podnázvem Bez svobodných médií nejsou svobodné volby. Stejný nápis se objevil i na laserové projekci směřující na budovu České televize. Laserové projekce jsou jednou ze součástí kampaně Rok změny, kterou spolek Milion Chvilek zahájil na online demonstraci 16. listopadu 2020. První promítání spustilo odpočet zbývajících dní do voleb do Poslanecké sněmovny. Nyní laser svítí na vysoce důležité téma nezávislosti veřejnoprávních médií. V případě nutnosti v budoucnu “posvítí” i na další závažná témata, která unikají pozornosti ve stínu koronaviru.

Benjamin Roll, předseda a mluvčí spolku se vyjádřil: „Po 20 letech je nezávislost ČT znovu v ohrožení. Do sněmovních voleb zbývá 325 dní. Pokud bude během nich pokračovat tlak na veřejnoprávní média a došlo by například k odvolání generálního ředitele, bude potřeba, aby veřejnost hlasitě reagovala. Politické útoky na ČT jsou nepřijatelné. Bez svobodných médií nebudou svobodné volby.”

Václav Němec, Vraťte nám stát: „Je zcela nepřijatelné, že členové Rady ČT plánují zvolení nové Dozorčí komise v situaci, kdy podle právních analýz bylo odvolání stávající komise nezákonné. Navíc do této komise navrhují své známé, osoby napojené na Janu Bobošíkovou, a zejména nepřátelsky naladěné vůči ČT a jejímu stávajícímu vedení. Tím se sami usvědčují z toho, že jejich skutečným cílem není větší transparentnost, nýbrž destabilizace a ovládnutí tohoto média veřejné služby. Takové počínání je ve flagrantním rozporu s posláním člena Rady ČT.“

Lukáš Kraus, Rekonstrukce státu: „Celé odvolání Dozorčí komise radní zřejmě provedli v rozporu se zákonem o České televizi. Rada ČT přitom chce již zítra zvolit novou Dozorčí komisi. Vyzýváme proto všechny členy Rady ČT, aby odložili volbu do doby, než zákonnost postupu Rady ČT projedná volební výbor Sněmovny. Žádáme také, aby radní veřejnosti představili konkrétní důvody, proč byli jednotliví členové Dozorčí komise odvoláni.”

Olga Sommerová, iniciátorka Otevřeného dopisu Andreji Babišovi: „Českou televizi si platíme my občané - koncesionáři, nikoliv politické strany. Politická volba radních si chce naši televizi ochočit k posluhování jejich nekalým zájmům. Kontrolovat politiky však musí novináři, nikoliv politici novináře. My občané proto spolu s demokratickými politiky musíme za všech okolností bránit znásilnění demokracie a umlčení svobody slova. Tento boj nesmíme prohrát!”

Kontakty:

Benjamin Roll, předseda a mluvčí spolku Jiří-Jakub Zévl, místopředseda a mluvčí spolku, [email protected]

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku