Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Stanislav Křeček ombudsmanem – další kozel zahradníkem

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

NEJDE VŠAK O NĚJ OSOBNĚ, ALE O ROZKLAD DEMOKRATICKÝCH INSTITUCÍ SPOLUPŮSOBENÍM ANO, SPD, KSČM A HRADU

Je absurdní a zároveň velmi vypovídající, že naši poslanci a poslankyně zvolili do funkce veřejného ochránce práv pana Stanislava Křečka.

Je to špatné nikoli proto, že proti tomu má výhrady Milion chvilek pro demokracii. Problém je v tom, že člověk, který bagatelizuje rasovou diskriminaci, relativizuje lidská práva, popírá smysl úřadu, který má vést, a ještě v osmdesátých letech veřejně obhajoval komunistický režim, skutečně není vhodným kandidátem do úřadu, jehož smyslem je pomáhat těm, kteří si sami pomoci nemohou.

Nejde o to demonstrovat proti osobě Stanislava Křečka. On je ilustrací problému, ne jeho příčinou. Je však třeba jasně pojmenovat, co se v tomto státě děje. Čtyřkoalice ANO, SPD, KSČM a Hradu za tiché asistence části ČSSD postupně rozkládá jednu demokratickou instituci za druhou. Ve státní správě jsou přátelé Agrofertu a Hradu, v čele vlády je kozel zahradníkem.

Dobrý ombudsman může každý rok poskytnout tisícům lidí zastání. Špatný ombudsman může celou instituci paralyzovat, což se tisíců lidí osobně dotkne v jejich problémech. Proto je dnešní volba poslanců zlou zprávou především pro ty, kteří se na úřad obracejí.

Poslanci vybírali mezi respektovaným mezinárodním právníkem Vítem Schormem a Stanislavem Křečkem. Nejprve dali ruce pryč od Heleny Válkové a potom, přestože velmi dobře znali všechny jeho problémy, zvolili S. Křečka. Někteří říkají, že to udělali natruc těm, co ukazovali na problematičnost jeho zvolení. To je od poslanců a poslankyň skvělé, takto natruc poškodit instituci na obranu bezbranných!

Je možné se s tím smířit a rezignovat. Anebo to nahlas pojmenovat. Pokud začnou politici zneužívat svou moc, mají občané ústavní právo se ozvat.

Za zvolení Stanislava Křečka nesou zodpovědnost výhradně poslankyně a poslanci, kteří mu dali hlas. Někteří z nich tvrdí, že se rozhodli volit S. Křečka jen z trucu, aby _„_naštvali Milion chvilek“. Takoví zjevně nechápou důležitost instituce ombudsmana nebo si jí neváží. Nechápou ani odpovědnost plynoucí z poslaneckého mandátu. Jejich rozhodnutí vypovídá pouze o nich samých, ne o výzvě Milionu chvilek.

Myšlenka, že se lidé nemají ozvat, když se děje něco špatného, je velice nebezpečná. Tvrdit, že za výsledek volby je zodpovědný Milion chvilek, protože veřejně upozorňuje na rozpor postojů a práce S. Křečka s postem ombudsmana, je absurdní manipulací veřejným míněním.

Mikuláš Minář, předseda a mluvčí Milionu chvilek pro demokracii, řekl: „Zvolit do čela nejvyšší instituce, která má hájit lidská práva a svobody, člověka popírajícího její smysl, je nepřijatelné a je správné to říci nahlas. Zítra zveřejníme další kroky Milionu chvilek.“

Kontakty
Mikuláš Minář, předseda a mluvčí spolku
Benjamin Roll, místopředseda a mluvčí spolku
Jan Piňos, kontakt pro média, [email protected]

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku