Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

ROK ZMĚNY: Největší online demonstrace

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

V pondělí 16. listopadu od 18 hodin, v předvečer Dne boje za svobodu a demokracii, uspořádá Milion chvilek pro demokracii formou živého videopřenosu největší online demonstraci. V souvislosti s ní svolává na čtvrtek 12. listopadu od 11 hodin tiskovou videokonferenci, na které přiblíží program nadcházející události a budoucí směřování spolku.

Novináři se k tiskové videokonferenci mohou ve čtvrtek 12.11. připojit od 11 hodin pomocí odkazu na google meet. Na otázky týkající se nadcházející demonstrace či budoucího směřování spolku a jeho aktivit budou odpovídat předseda Benjamin Roll, místopředseda Jiří-Jakub Zévl a koordinátorka Milionové sítě Hanka Strašáková. K účasti na tiskové videokonferenci spolek Milion chvilek novináře srdečně zve.

Doma, a přesto veřejně. Sami, a přesto společně.

Jak zaznělo už v tiskové zprávě ze 7. listopadu, spolek Milion chvilek pro demokracii se rozhodl uspořádat demonstraci formou videopřenosu. Už za necelý týden, 16. listopadu v 18 hodin, se tak lidé budou moci virtuálně sejít a demonstrovat. Samotný večer bude přenášený z Lucerna Music Baru a spolek Milion chvilek pro demokracii na něj připravuje rozmanitý program. Díky přenosu na YouTube a Facebooku se k protestu budou moci připojit občané z celé republiky. Vysílání bude prokládáno vstupy hostů a videem, které ukáže síť aktivních organizátorů Milionové sítě z regionů. Do programu se budou moci zapojit i diváci prostřednictvím posílání vzkazů přes sms bránu a komentováním přímo na facebookovém či youtubovém streamu. Díky tomu budou jejich hlasy „slyšet” veřejně. Během večera vystoupí odborníci, politici, hudebníci a další významní hosté, jejichž seznam zveřejníme v následujících dnech.

Celý večer a jeho program bude dělen do tří tematických bloků. Prvním z nich je Protest. Spolek má za to, že je obzvláště v dnešní době důležité nahlas pojmenovat problémy, které českou společnost a politiku trápí, a vyzvat občany k solidaritě a zodpovědnosti. V této části programu vystoupí stand-up komička Adéla Elbel, žena živící se kulturou, OSVČ a svobodná matka. Dále svou účast potvrdil Daniel Münich, přední český ekonom, který vládu opakovaně upozorňuje na nekoncepčnost a chaotičnost jejích rozhodnutí.

Svědectví o situaci, kterou dnes a denně prožívají lidé v první linii, přinese Marie Bartoníčková, studentka medicíny, která v nemocnici v Ústí nad Labem nepřetržitě pomáhá již od první vlny epidemie.

Ve druhé části si díky vystoupení přímých účastníků událostí listopadu 1989 připomeneme výročí Sametové revoluce. Monika MacDonagh-Pajerová, tehdejší studentská aktivistka, přiblíží některé okolnosti, které 17. listopad ´89 provázely, a které jsou stále aktuální i v dnešní době.

Celý večer završí poslední blok programu, který nese název Rok změny: Začínáme!. V něm si shrneme, co jako občané můžeme udělat pro to, aby demokratické strany zvítězily ve volbách v roce 2021. Českou společnost čeká 11 měsíců, ve kterých bude potřeba dokázat, že arogance a střet zájmů do politiky nepatří.

Přesně před rokem spolek Milion chvilek pro demokracii vyzval opoziční strany, aby přišly s plánem vedoucím k vítězství demokracie ve volbách do Poslanecké sněmovny. Spolek proto teď politiky demokratických opozičních stran zastoupených v poslanecké sněmovně pozval k účasti na online demonstraci. V jejím průběhu dostanou prostor promluvit o svých krocích a plánech pro úspěch v nadcházejících sněmovních volbách. Svou účast doposud potvrdili předseda hnutí STAN Vít Rakušan, senátorka ODS Miroslava Němcová a senátor a místopředseda strany TOP 09 Tomáš Czernin.

Další informace ohledně programu a o možnostech připojení se dozvíte již brzy prostřednictvím našeho newsletteru a webu.

Benjamin Roll, předseda a mluvčí Milionu chvilek pro demokracii se vyjádřil: „Chceme dát prostor odborníkům i lidem, na jejichž životy současná situace přímo doléhá. Selhání vlády je potřeba jasně pojmenovat a ukázat i na kauzy, které jsou pod rouškou koronaviru skryty. Jsem rád, že se do programu zapojí i opoziční politici. Čas do voleb se krátí a občané potřebují slyšet jasné slovo o tom, že politici mají plán, jak ve volbách do Poslanecké sněmovny skutečně uspět, a jak sestavit vládu bez populistů a extremistů.”

Jiří-Jakub Zévl, místopředseda a mluvčí spolku: „Největší výzvou je uspořádat opravdu demonstraci, nikoliv jen stream jednotlivých projevů. Jak říkáme od začátku: nejde totiž o lidi na pódiu, ale pod pódiem. V tomto případě o lidi za obrazovkami. Stejně jako na náměstích, i ve virtuálním prostoru dostanou lidé příležitost k vyjádření svých obav, nadějí a přání - každý může poslat vzkaz pomocí online transparentu.”

Další materiály:
● Odkaz na tiskovou videokonferenci, konající se tento čtvrtek 12.11. od 11h: https://meet.google.com/cvu-foxk-gbc
● Odkaz na web s aktuálními informacemi: https://www.milionchvilek.cz/demonstrace
● FB událost: https://www.facebook.com/events/372263030886628
● Video s pozvánkou: https://www.youtube.com/watch?v=Dm3Gy_Y-7yU
● Odkaz na letáček ke stažení: https://milionchvilek.cz/files/ROK_ZMENY_PLAKATA4.pdf

Kontakty:
Benjamin Roll, předseda a mluvčí spolku
Jiří-Jakub Zévl, místopředseda a mluvčí spolku, [email protected]

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku