Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Premiér stále ve střetu zájmů

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

„Každá nezávislá instituce, která se tou otázkou kdy zabývala, došla k témuž závěru – Andrej Babiš ovládá Agrofert a zájmy koncernu jsou jeho zájmy. Opak tvrdí pouze Babiš a jeho podřízení v byznysu i politice, pokud tedy vůbec lze tyto dvě sféry Babišovy činnosti od sebe oddělovat.” píše v komentáři Jan Moláček z Deníku N. 

Je tomu skutečně tak. Auditoři Evropské komise dospěli k jednoznačnému závěru - premiér České republiky je ve střetu zájmů. Doložili to vyčerpávající analýzou, kterou Moláček s nadsázkou popisuje jako největší úsilí na doložení zjevné skutečnosti v dějinách. 

Brzy se dozvíme, jak se k auditu - který je už dávno finální - postaví Evropská komise. Ta by měla schválit usnesení, kterým audit přijme za svůj. Česká republika by tím definitivně přišla o peníze vyplacené z kohezních fondů holdingu Agrofert. A musela by začít aktivně střet zájmů postihovat. Možný je však i jiný scénář. Šik Babišových právníků ve státní správě - placený ovšem z veřejných peněz - namísto postihu viníka zažaluje Evropskou komisi. 

Jak se úředníci rozhodnou? Při zvažování by jim mohly pomoci náznaky toho, že se připravuje nové trestní stíhání. Tentokrát může být zaměřené nejen na Babiše, ale právě i na příslušníky státní správy. Ti se totiž chovají jako zaměstnanci Agrofertu a stále pokračují v nestandardním vyplacení dotací. Celkově jde o více než 100 milionů měsíčně. Riziko trestního stíhání může zcela reálně dopadnout i na tyto úředníky, tak proč se této lumpárny nadále účastní? 

Už se začínáte ztrácet v tom nekonečném příběhu o střetu zájmů? Připomeňte si vývoj celé kauzy zde https://www.transparency.cz/kauzy/andrej-babis/

Co je střet zájmů a jak škodí? Připravili jsme pro vás jednoduché vysvětlení formou videa zde https://youtu.be/0QRPCdiVtvU

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku