Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Milion chvilek na podporu České televize

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Nezávislost veřejnoprávních médií je pro demokracii v České republice naprosto klíčová. Její ohrožení v důsledku politických tlaků tak zároveň znamená i ohrožení demokracie. Spolek Milion chvilek pro demokracii se proto rozhodl uspořádat 24. listopadu, v předvečer jednání Rady ČT, happening a venkovní tiskovou konferenci. Obojí se uskuteční od 17 hodin před budovou České televize na Kavčích horách. Novináři a fotografové jsou na akci srdečně zváni, prostor bude i na otázky.

Spolek Milion Chvilek pro demokracii bedlivě sleduje dění v Radě České televize. Tisková konference se proto uskuteční v předvečer jejího dalšího jednání v ulici Na Hřebenech II č. 1062. Kromě předsedy spolku Benjamina Rolla na ní vystoupí také Olga Sommerová, dokumentaristka a spoluiniciátorka otevřeného dopisu Andreji Babišovi, ve kterém řada osobností vyzývá premiéra k podpoře nezávislosti médií. Na tiskové konferenci promluví také jeden ze signatářů dopisu, astrofyzik a bývalý předseda Rady ČT Jiří Grygar. A s proslovem vystoupí také ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josef Šlérka a senátor a koordinátor iniciativy Svobodu médiím David Smoljak. Na místo se dostaví též Adam Černý za Syndikát novinářů a Martin Vadas za FITES. Společně s konferencí proběhne také kreativní happening s podtitulem Bez svobodných médií nejsou svobodné volby. Ten bude jednou ze součástí kampaně Rok změny, kterou Milion chvilek zahájil na online demonstraci 16. listopadu 2020.

Akce se koná ve spolupráci s dalšími iniciativami, které podporují Českou televizi: Otevřený dopis Andreji Babišovi, Rekonstrukce státu, Vraťte nám stát a Svobodu médiím.

Benjamin Roll, předseda a mluvčí spolku se vyjádřil: „Rada ČT dělá významná rozhodnutí bez řádného projednání na veřejné schůzi, o nedostatečném odůvodnění jejích kroků ani nemluvě. Takové jednání vzbuzuje významné pochybnosti nejen o kompetentnosti některých radních, ale zejména o jejich politické nezávislosti.”

Jiří-Jakub Zévl, místopředseda a mluvčí spolku se vyjádřil: „Po dvaceti letech, opět na sklonku roku, je Česká televize vystavena politickým tlakům. A v jejich pozadí opět vidíme stejná jména: Bobošíková, Klaus a jejich rozkošné instituty. Naštěstí ale máme občanskou společnosti, která bude vždy tvrdě hájit nezávislost veřejnoprávních médií. Apelujeme tedy na všechny čestné radní, aby nespojovali svá jména s ohýbáním zad pod politickým nátlakem.”

Václav Němec, za iniciativu Vraťte nám stát se vyjádřil: „To, čeho jsme v těchto dnech svědky, je jakási ‘kronika předem ohlášené smrti České televize’. Jestliže na jaře Sněmovna zvolila do Rady ČT osoby, jejichž hlavní kvalifikací je loajalita vůči politikům a stranám, které se netají svou nevraživostí vůči médiím veřejné služby, bylo jen otázkou času, kdy tito radní začnou plnit politickou objednávku. Jejich současné kroky zjevně nemají za cíl lepší fungování ČT či větší transparentnost jejího hospodaření. Zato omezují její nezávislost a podřizují ČT politickým silám, jimž jsou nezávislá veřejnoprávní média trnem v oku.“

Kontakty:
Benjamin Roll, předseda a mluvčí spolku
Jiří-Jakub Zévl, místopředseda a mluvčí spolku, [email protected]

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku