Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

KROKY PRO DEMOKRACII - aktualita

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Na Letné jsme vyzvali všechny zúčastněné k dlouhodobé aktivitě v nejbližším okolí. Připojte se k celorepublikové akci a uspořádejte v Den české státnosti, tedy v sobotu 28. září společnou procházku, pochod, výšlap na kopec, běh či výlet. Trasa i cíl jsou zcela na Vás. Důležité je, abyste se potkali s lidmi blízkými i vzdálenými, známými i neznámými, a ušli s nimi kus společné cesty. Svou akci můžete registrovat v tomto formuláři.

Už teď víme o několika akcích, které mohou posloužit jako inspirace. Na hoře Radhošť se setkají lidé ze čtyř obcí, kteří přijdou ze čtyř směrů. Lidé z několika obcí okolo Řevnic půjdou do obce Lety, kde proběhne společný oheň a kulturní program. V Českých Budějovicích se společně půjde k nádrži České Švýcarsko, kde bude probíhat opékání buřtů a brambor, samozřejmě s hudbou a zpěvem. V Jičíně se uskuteční průvod městem, čtení společného prohlášení a následně neformální setkání v kavárně s diskuzí nad minulostí, přítomností a budoucností našeho státu. Organizátoři píší: „Cítíme radost z toho, že můžeme slavit spolu s celým národem Den české státnosti… Jak jinak uctít tento den než občanskou aktivitou. Přidejte se k nám a udělejte i Vy svých pár KROKŮ K DEMOKRACII.“

Umět společně být, mluvit a ujít kus cesty, je předpokladem k tomu, abychom se jako společnost mohli posunout dál. Je to první krok k řešení každého problému. Kroky pro demokracii budou mít všude svůj specifický, místní rozměr. V Praze se tentokrát nekoná žádná centrální akce, tím spíše se však mohou zapojit a realizovat různé skupiny a nápady. Tato akce je skvělou příležitostí lépe se seznámit s lidmi, kterým na živé občanské společnosti a zdravé demokracii záleží.

* * * * *

Formování české občanské společnosti bylo v 19. století úzce spjato s nově vznikající turistikou. Tu provozovaly a propagovaly různé občanské spolky, které po zrušení Bachovského absolutismu mohly od 60. let volně vznikat. Klíčovou roli sehrál zejména Sokol, jehož zakladatel Miroslav Tyrš vymyslel i termín „výlet“ jako protipól k sokolskému „sletu“. Výlety byly skupinové a sloužily mimo jiné k symbolickému mapování a osvojování si české krajiny a jejích kulturně-historických památek. Často směřovaly na památná místa spjatá s českou historií. A někdy mohly nabývat i ráz politického protestu. Tak tomu bylo nejznáměji v tzv. táborech lidu, které byly spojeny s masovými průvody na významná místa, přičemž fungovaly jako svého druhu „politická škola“, v níž se Češi učili novým hodnotám občanské společnosti a učili se debatovat o věcech veřejných. Právě na tuto tradici navazuje naše akce „Kroky pro demokracii“.

* * * * *

[upraveno po zveřejnění odůvodnění zrušení stíhání státním městským zastupitelstvím] Kroky pro demokracii dostávají protestní náboj. Pojetí a konkrétní zaměření akce tentokrát více závisí na místních pořadatelích a aktuální dění ve společnosti budu pořadatelé reflektovat podle svého uvážení.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku