Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Důvěru ve vládu má vrátit rázný Zemanův muž bez prověrky

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Tak máme nového ministra zdravotnictví. Všichni ho známe. Pro některé je to tvář všeho, co se udělalo špatně. Pro jiné je to naopak jediný člověk, co během pandemie něco dělal. Tak či tak je plukovník profesor Roman Prymula výraznou postavou, kterou koronakrize vrhla do světel reflektorů. Proč se obávat jeho nástupu k moci?

Romana Prymulu známe na základě jeho výstupů v médiích už delší dobu. Je to vystudovaný epidemiolog, bývalý rektor Vojenské lékařské akademie a plukovník v záloze. Podíváme-li se do jeho profesního životopisu, těžko bychom mohli něco namítat. Ministr Prymula se však také proslavil několika kauzami, které by si do životopisu pravděpodobně nedal.

Předně je tu kauza Biovomed. Firma Biovomed se zabývala obchodováním s farmaceutickými společnostmi a během několika málo let dokázala vydělat několik desítek milionů korun. Tato firma patřila dceři Romana Prymuly. Později vyšlo najevo, že Prymula ve firmě zastával statutární funkci. Tuto skutečnost nepřiznal ani v přehledu, který byl ze své pozice povinen odevzdávat na ministerstvo zdravotnictví. Studie zadávané společností Biovomed probíhaly i v centru Fakultní nemocnice Hradec Králové, které Prymula v době těchto vzájemných obchodů šéfoval. Za tento obří střet zájmů byl později z funkce šéfa nemocnice odvolán. Střet zájmů se však za éry Andreje Babiše jeví spíše jako vstupenka do vlády, nežli jako problém.

Je známo, že Roman Prymula má nadstandardní vztahy s Milošem Zemanem, respektive s lidmi, kteří Miloše Zemana řídí – Nejedlým a Mynářem. Ještě aby ne, když měl sám Roman Prymula kandidovat za obskurní hnutí Zemanovci do senátu. Svoji kandidaturu však raději tváří v tvář volebním výsledkům Zemanovců přehodnotil.

Je tu však ještě další věc, která Prymulu a Hrad spojuje – čínské peníze. Během jeho šéfování ve fakultní nemocnici se v Hradci Králové mělo postavit centrum tradiční čínské medicíny za finanční podpory od nechvalně proslulé čínské společnosti CEFC. Prymula tento projekt velmi prosazoval a byl jeho hlavní tváří. Projekt však zkrachoval a zbyly po něm akorát statisícové dluhy.

Je nepochybné, že změna ministra má vrátit důvěru ve vládu. Ta ji totiž svými chaotickými, populistickými a opožděnými kroky u občanů doslova drancuje. Je to právě Andrej Babiš, který zakládá svá rozhodnutí hlavně na náladě veřejnosti. Ještě minulý týden v poslanecké sněmovně prohlašoval, že se poslanci nemají věnovat jen covidu, ale zahrádkářskému zákonu. Včera vyměnil ministra a vyjmenoval viníky druhé vlny pandemie. To, že mezi ně zahrnul i vládu, je jen další logický kalkul jeho PR týmu. Jediný způsob, jak zabojovat o ty, kteří během pandemie začali pochybovat. O zásadních chybách vlády - a zejména svých vlastních - však premiér taktně pomlčel.

Zdroj:

[https://denikn.cz/444508/prymula-ma-plno-papiru-ministrem-se-stava-ambiciozni-vedec-a-manazer-bez-proverky/?cst=bc4e5738660ca4888acfab0e3c755142ec932a64

](https://denikn.cz/444508/prymula-ma-plno-papiru-ministrem-se-stava-ambiciozni-vedec-a-manazer-bez-proverky/?cst=bc4e5738660ca4888acfab0e3c755142ec932a64)

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku