Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Demise Andreje Babiše? Co teď s tím?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Před rokem jsme několikrát zaplnili různá náměstí po celé zemi a dvakrát dokonce Letenskou pláň, přesto Andrej Babiš nerezignoval. Nemáme tedy žádnou jistotu, že by ho naplněná náměstí všech velkých měst teď k rezignaci přiměla. A přestože na požadavku jeho rezignace trváme – k mnohonásobně prokázanému střetu zájmů a zneužívání státu k osobnímu prospěchu teď přibylo ještě zásadní manažerské selhání při řízení země zasažené pandemií – pojďme se podívat na scénáře, které by případná demise premiéra otevřela.

1. Prezident demisi premiéra nepřijme, s odůvodněním, že v krizi se nepřepřahá – a je velmi pravděpodobné, že krizové řízení budeme potřebovat ještě nejméně dalších šest měsíců. Navíc se tím ústavně dostaneme do patu – premiér demisi podal, prezident ji nepřijal, dále vládne vláda v demisi bez důvěry a odpovědnosti.

2. Prezident demisi premiéra přijme, ale nového premiéra nejmenuje, protože nikdo jiný nepřijde se zárukou většiny v poslanecké sněmovně, tedy dále vládne vláda v demisi bez důvěry a odpovědnosti.

3. Prezident demisi premiéra přijme, ale novým premiérem jmenuje opět Andreje Babiše, protože on má v poslanecké sněmovně většinu (ano, i takový žert umí prezident udělat).

4. Prezident demisi premiéra přijme a bez ohledu na to, že v poslanecké sněmovně vznikla politická shoda mezi opozicí a vládní koalicí na ustavení vlády jakési „národní jednoty“, která by měla za úkol vyvést zemi z chaosu a následné ekonomické krize a dovést ji k novým volbám, prezident jmenuje svou vlastní úřednickou vládu (ano, přesně toto už prezident Zeman jednou udělal). Bude tu vládnout vláda bez důvěry a bez odpovědnosti (odpovídat se bude pouze prezidentovi) a vedle pandemie a ekonomické recese tu budeme ještě mít výrazné bezpečnostní riziko spojené s otevřenými dveřmi všem myslitelným i nemyslitelným ruským a čínským vlivům a zájmům.

Možná, že nás čekají ještě daleko horší scénáře, než které v současné chvíli žijeme. Ale musíme mít hlavně na paměti, že skutečnou změnu můžeme udělat až ve volbách. Že je to možné nám ukázaly nedávné krajské volby.

Největší výzva před námi je NEREZIGNOVAT. Rezignace aktivních občanů otevírá dveře další vládě Andreje Babiše a Zemanových lidí. Proto zachovejme naději, dívejme se vládě na prsty a společně upozorňujme na všechny nepravosti, kterých se denně dopouští. 

A máte-li nápad na to, jak v dnešní zvláštní době nahradit Letnou, napište nám na [email protected] a v předmětu uvěďte "Letná 3".

Více o tom, co by pád Babišovy vlády znamenal, najdete v článku v plus.rozhlas.cz.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku