Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Děkujeme za odvahu volit

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

DĚKUJEME všem, co do toho šli s námi. Bylo Vás mraky, přátelé.

Na začátku září jsme si předsevzali, že chceme k nepopulárním krajským volbám dostat o 5 % voličů více, než jich přišlo k volbám v roce 2016, a to ve prospěch demokratických stran. K Odvaze volit se aktivně připojilo přes 20 000 lidí, kteří začali ve svém okolí mluvit o důležitosti voleb, šířit informace o krajích a přesvědčovat druhé o tom, že volit má smysl. Desítky dobrovolnic a dobrovolníků pomáhalo s přípravou a rozesíláním materiálů a letáků a po celé republice proběhlo přes 30 akcí zastřešených názvem Kroky k volbám.  

Za tuto energii a nadšení vám děkujeme! Jsme šťastní, že si tolik lidí našlo svou chvilku pro demokracii. 

Nakonec navzdory koronaviru dorazilo o 3,4 % voličů více než v posledních krajských volbách a demokratické strany výrazně posílily. Přišlo kolem 230 000 nových voličů! A to i díky vám! 5 % to sice není, ale i tak jde o druhou nejvyšší účast v krajských volbách v historii. 

Spojování stran, silné osobnosti a mobilizace občanů - to vše ukazuje naději, na které se dá stavět příští rok! To, spolu s rostoucí nespokojeností s vládní politikou, přivedlo k volbám více občanů, kterým záleží na demokracii. Tento podzim byl také tréninkem na rozhodující volby, které nás čekají už za rok. 

I když samotné hnutí ANO získalo letos v součtu dokonce o dva krajské zastupitele více než v roce 2016, polepšilo si jednoznačně na úkor svých politických partnerů ČSSD a KSČM, kteří se v mnoha krajích do zastupitelstev vůbec nedostali. A celkově strany vládní koalice v těchto volbách výrazně ztratily. Volební výsledky ukazují na rostoucí nespokojenost s prací vlády ANO a ČSSD a jejích parlamentních spojenců (KSČM a příležitostně i SPD), ale i nespokojenost se skandály hnutí ANO na úrovni celé republiky i v krajích (kauza Stoka, papalášské manýry ve Středočeském kraji, tunelování zakázek pro České dráhy, Státní lesy a mnoho dalších). Vedení většiny krajů se může obejít bez hnutí ANO i bez extremistických stran, a to je dobrá zpráva. Toto je první krok ve změně směřování naší země. 

Výsledky letošních voleb jsou jednoznačným povzbuzením. Má smysl být občansky i politicky aktivní, má smysl se spojovat, má smysl jít volit. Když  máme odvahu k volbám přivést i ostatní – naše hlasy se nastřádají a společně dokážeme věci měnit. 

A nezapomeňte za týden ještě na senát.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku