Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Aktualita: Základní práva nejsou kus hadru

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

ZÁKLADNÍ PRÁVA NEJSOU KUS HADRU

Základní práva nemůže přes noc vykostit jednotlivý ministr, navíc chaoticky, bez pořádného odůvodnění a v rozporu s pravidly. To je jasný vzkaz, který dnes vyslal soud vládě.

“Nad vládou není jenom Bůh a oblaka, ale také soudní přezkum.”, vystihl důsledky rozsudku právník Ondřej Dostál, který úspěšně žaloval nezákonná opatření ministerstva zdravotnictví, jimiž bylo masivně omezeno právo pohybu a právo svobodně podnikat.

Základní práva a svobody nás chrání před invazivními zásahy státu do našich životů. Byť tato práva ve výjimečné situaci mohou být omezena, může se tak dít jedině podle pravidel. A ty je třeba dodržovat v normálním i v krizovém režimu. Ať jste Andrej Babiš, Adam Vojtěch či kdokoli jiný. Podle soudu může po vyhlášení nouzového stavu a navíc takto masivně omezit základní práva jedině vláda. Kdyby měl kterýkoliv jednotlivý ministr pravomoc na základě vágního ustanovení v zákoně de facto zrušit práva chráněná ústavním pořádkem, a to bez nutnosti vyhlásit nouzový stav, vznikl by opravdu nebezpečný precedens. Podle soudu je takový stav nepřípustný.

Vláda od začátku působí dojmem, jako by všechna pravidla pro omezování základních práv s příchodem pandemie přestala platit. S opatřeními přichází doslova za pět minut dvanáct, chaoticky, bez plánu, bez adekvátního zdůvodnění, na hraně nebo i za hranou zákona. Máme radost, že soud dnes ukázal jednoznačně: Na základních právech záleží. I v krizi.

Soud nezákonná opatření zrušil nezvykle s účinností až od pondělí 27. dubna. Pomohl tak vládě porušování pravidel napravit. Pokud by soud nebyl k vládě natolik shovívavý a zrušil opatření od počátku, stát by pravděpodobně musel nahradit škodu všem lidem a firmám, které nezákonná opatření poškodila. Na to dopředu upozorňovala opozice. Chaotická opatření by tak přišla draho nejen vládu, ale ve výsledku i všechny daňové poplatníky.

Rozhodnutí následně zlehčoval Adam Vojtěch s tím, že soud řešil jen formální stránku věci. Tak za prvé, zda naše osudy leží v rukou ministra, nebo celé vlády, je rozdíl. Za druhé, soud se k otázce nezbytnosti omezení vůbec nedostal. Nebyla splněna už základní podmínka - omezení práv v souladu s právním řádem.

Také vám na základních právech a svobodách záleží? Pošlete to dál nebo napište, proč jsou pro vás základní práva důležitá s hashtagem #PravaNejsouKusHadru

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku