Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Aktualita: Vláda se chystá pomoci firmě Smartwings, kterou zčásti vlastní premiérův přítel Jiří Šimáně a z poloviny čínští investoři

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

VLÁDA SE CHYSTÁ POMOCI FIRMĚ SMARTWINGS, KTEROU ZČÁSTI VLASTNÍ PREMIÉRŮV PŘÍTEL JIŘÍ ŠIMÁNĚ A Z POLOVINY ČÍNŠTÍ INVESTOŘI

#PtámeSeVlády, opravdu dáte opět přednost Číně a miliardářům na úkor živnostníků, kteří se ocitli v patové situaci?

Vláda od poloviny dubna řeší, zda má stát vstoupit do ČSA a tím i do společnosti Smartwings. A víte proč? Ve skutečnosti jde nejspíš o lukrativní přihrávku pro premiérova přítele - miliardáře Jiřího Šimáně (Smartwings), známého majitele řetězce hobby marketů - a pro čínské investory napojené na čínskou komunistickou stranu (CITIC Group).

Šimáně i vláda argumentují tím, že jde o strategické odvětví a že o pomoci “svým” aerolinkám uvažují i další země. Jenže například německá Lufthansa se může pochlubit flotilou čítající přes 230 letadel, 130 000 zaměstnanců a dlouhou řadou destinací, do nichž pasažéry přepravuje.

Naproti tomu ČSA se po nástupu Jaroslava Tvrdíka do vedení společnosti v roce 2003 ekonomicky propadla. Později musela zredukovat svou flotilu a služby na minimum a kromě 12 letadel se může nyní pochlubit také pravidelným umístěním na spodních příčkách v žebříčcích kvality služeb. Opravdu je toto strategická investice, v níž by měl stát ztratit miliardu a půl na počátku hospodářské recese?

A to není všechno. Krach aerolinek by se dotkl přímo i premiérova byznysu. Jeho fond Hartenberg totiž z poloviny vlastní podnik, ve kterém se letadla ČSA/Smartwings opravují. Kdybychom náhodou potřebovali další příklad střetu zájmů Andreje Babiše, tady ho máme.

Podtrženo sečteno: vláda se chystá významně pomoci soukromé firmě Smartwings, kterou z části vlastní miliardář a premiérův přítel Jiří Šimáně a z poloviny čínští investoři, za něž v Česku kope Zemanův muž a dřívější ředitel ČSA Jaroslav Tvrdík. Opravdu zajímavá náhoda.

Taková pomoc od státu pro aerolinky je zkrátka výsměchem všem živnostníkům a malým podnikatelům, na něž se vláda vykašlala.

#PodRouškouKoronaviru #NašiPapaláši

(Odkaz na článek 1)

(Odkaz na článek 2)

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku