Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Aktualita: Setkání Milionu chvilek s ČSSD

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

Naši mluvčí Mikuláš Minář a Benjamin Roll se dnes setkali s místopředsedy ČSSD Tomášem Petříčkem, Michalem Šmardou a Ondřejem Veselým.

V prosinci jsme dali na Klárově prostor zástupcům demokratických stran, aby nám řekli, jakou alternativu a vizi nabízejí voličům. ČSSD sice naše pozvání na Klárov nepřijala, ale pozvala nás na schůzku. Přestože máme k určitým krokům ČSSD mnoho výhrad, přijali jsme pozvání z těchto důvodů:

1) Jsme otevřeni diskusi s demokratickými stranami.
2) ČSSD zůstává demokratickou stranou a zajímá nás, jaké pozice zastává.
3) Hlídáme 4 červené čary: nezávislost justice, nezávislost médií, střet zájmů a zneužívání prezidentských pravomocí. ČSSD jakožto vládní strana má o to větší zodpovědnost jednat.

V rozhovoru jsme dali najevo náš nesouhlas s tím, že ČSSD umožňuje vládu trestně stíhaného premiéra v obrovském střetu zájmů. Zároveň jsme apelovali na to, aby ČSSD využila své pozice ve vládě a sama bránila základní demokratické principy. Probrali jsme následující:

NEZÁVISLOST MÉDIÍ
Otevřeli jsme téma blížící se volby do mediálních rad ČT a ČRo, která může posílit vliv politiků na veřejnoprávní média. Jsme rádi, že jsme se shodli na významu nezávislosti médií a že ČSSD nepodpoří nikoho, kdo by byl napojený na dezinformační média nebo podporoval zrušení, zestátnění nebo privatizaci veřejnoprávních médií.

NEZÁVISLOST JUSTICE
Dlouhodobě kritizujeme chystanou novelu zákona o státním zastupitelství z pera Marie Benešové, která má posílit vliv politiků na justici, konkrétně na výběr nejvyššího státního zástupce. Byli jsme místopředsedy ČSSD ujištěni, že současný návrh paní Benešové nemá jejich podporu. Bereme je za slovo.

STŘET ZÁJMŮ
Ačkoliv se s ČSSD shodneme, že střet zájmů premiéra Andreje Babiše je velký problém, pro ČSSD to stále není dostatečný důvod k odchodu z vlády. Podle nás je to daleko za hranou přijatelnosti. Proto jsme apelovali na zástupce ČSSD, aby se zasadili o to, že se státní správa nebude chovat jako Babišova firma a že přijme veškerá opatření plynoucí z auditu Evropské komise.

Místopředsedové ČSSD Petříček, Šmarda a Veselý podle svých slov stojí za demokracií. Bereme je za slovo. Doufáme, že slova potvrdí činy a že naše schůzka nebyla zbytečná.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku