Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Aktualita: Při vývoji vakcíny je potřeba spolupracovat, ne hrabat na vlastním písečku

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

PŘI VÝVOJI VAKCÍNY JE POTŘEBA SPOLUPRACOVAT, NE HRABAT NA VLASTNÍM PÍSEČKU

(Odkaz na článek)

Zatímco světoví lídři zdůrazňovali na pondělní sbírkové konferenci iniciované Evropskou unií nutnost spolupráce při vývoji a distribuci vakcíny proti nemoci Covid-19, v českém údolíčku zaznívají slova o soběstačnosti a potřebě vyvinout “českou vakcínu pro české občany”. Nemůžeme se spoléhat na ostatní, zdůrazňuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Připomeňme, že jeho ministerstvo ignorovalo několik týdnů nabídky pomoci od českých firem a kupovalo čínské ochranné pomůcky ještě v době, kdy už řada evropských zemí rozjela jejich vlastní výrobu.

Přední virologové a imunologové přitom označili pokus státu o vývoj vlastní vakcíny za naivní. „Koncept projektu na vývoj inaktivované vakcíny proti koronaviru za několik desítek milionů korun zcela zlehčuje závažnost celé problematiky a vyvolává podezření, že u jeho zrodu stáli lidé bez kompetentních znalostí a potřebných zkušeností,“ napsali například v otevřeném dopise ministrovi členové Učené společnosti.

Také se vám honí hlavou následující otázky?

? Proč vyhazujete peníze ze státní kasy na pokus o vývoj vlastní vakcíny, který je podle vyjádření celé řady vědců dopředu odsouzen k neúspěchu?

? Proč raději nezvýšíte příspěvek na globální vývoj a distribuci účinné vakcíny, když jste zatím vyčlenili pouhých 750 tisíc euro? (Více než Česká republika přislíbily například i Srbsko, Chorvatsko nebo zpěvačka Madonna.)

? Proč rozhodnutí nekonzultujete nejprve s hlavním epidemiologem a vlastním náměstkem Romanem Prymulou, který se zdá být v otázce vývoje vakcíny přece jen poněkud kompetentnější než právník nebo kardioložka?

#PtámeSeVlády

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku