Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Aktualita: Mapa pomoci v akci - Příběh Tanii

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

MAPA POMOCI V AKCI - PŘÍBĚH TANII

Když vypukla pandemie koronaviru, po celé zemi začali lidé potřebovat pomoc a zároveň ji nabízet. Rozhodli jsme se proto zprovoznit Mapu pomoci, do které zaznamenáváme nabídku a poptávku tak, aby byla viditelná.

Středoškolačka Tania a její přátelé dokazují, že lidská solidarita nezná mezí ani věkových hranic a že pomáhat má skutečně smysl. Jejich příběh, který nám Tania zaslala, stojí za přečtení.

"Začínala jsem vlastně sama jen s nápadem mého táty, který musel uzavřít hudební klub, jako všechny ostatní kluby v ČR. Přemýšleli jsme, jak se zapojit do pomoci potřebným a zatímco táta začal vozit roušky a materiál, já se učila do školy a věděla jsem, že pokud nezačnu dělat něco víc, zblázním se z karantény dřív nebo později. Takže jsem se naučila šít a s kamarádem našila pár roušek, které jsme hned po začátku karantény začali v klubu rozdávat hlavně starým lidem a zjevně osamoceným, cizincům apod., kteří šli kolem a neměli možnost roušku sehnat.

Jenže začalo chodit víc lidí, než jsme dokázali zvládnout, a tak jsme na mapu pomoci dali, že potřebujeme roušky a přesvědčili pár dalších kamarádů, aby nám přišli pomoci. Všichni jsme se úspěšně naučili šít na stroji, žehlit, stříhat, opravovat stroje a cokoliv zrovna bylo potřeba. Lidé nám začali pomáhat, táta vozil ušité roušky, které nabízeli lidi z Prahy a okolí, my je rozdáváme dál, látky, gumičky, nitě, jehly a dokonce i stroje. Každým dnem se snažíme ušít, co nejvíc je možné a všechno hned rozdáme. Na začátku jsme měli dny, kdy lidé chodili pro roušky a my jim říkali, že když počkají 15 minut tak jim roušku rychle ušijeme, protože jsme zrovna žádné neměli. Každý den tedy šijeme 7 hodin, ušijeme víc jak 60 roušek (pořád se ještě zlepšujeme), rozdáváme přes 100 roušek každý den všem, kteří je potřebují naprosto zadarmo a pokud nějaké náhodou zůstanou vozíme je do nemocnic. Stala se z nás nejlepší parta kamarádů z různých středních škol. Společně se učíme, děláme úkoly, video konference do školy, pomáháme si navzájem, opravujeme stroje, navlékáme nitě, děláme společně vlastně všechno a hlavně společně přežíváme karanténu s pocitem, že děláme něco užitečného a pomáháme jak jen můžeme. Za což bychom tedy moc poděkovali právě mapě pomoci, díky které se nám tento nápad povedl dotáhnout do konce. Nikoho z nás by ještě 2 měsíce zpátky nenapadlo, že v 17 letech budeme den co den trávit u šicího stroje v zavřeném hudebním klubu. Pro mě osobně asi z celé karantény zůstane obrázek 17letých kluků, jak stojí u žehlicího prkna nebo se sklánějí nad porouchaným šicím strojem."

Tania, Vítek, Vilém, Max, Martin, Alice, Honza, Hanka, Andy a Dan

O jejich příběhu jsme také natočili video, které si můžete prohlédnout zde:

https://www.youtube.com/watch?v=MQ7enPTst8w

Tania a její přátelé jsou jen jedním z mnoha inspirativních pomocníků, kteří se zapojili do Mapy pomoci. Děkujeme všem, kdo pomáháte. Každá kapka se počítá #spolecnetozvladneme

Odkaz na MAPU POMOCI a více informací: http://bit.ly/MAPA_POMOCI

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku