Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Aktualita: Josef Suchár chválí Milion Chvilek

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

"Nikdy není pozdě začít opravovat to, co je poškozené."

Máločeho si vážíme tolik jako ocenění od tohoto muže. Josef Suchár během třicetiletého úsilí vydupal ze země nejen jeden z nejkrásnějších kostelů v naší zemi (z původní ruiny), ale neratovský spolek dnes zaměstnává také 300 lidí - převážně mentálně hendikepovaných. Málokdo z těch, kteří Neratov navštívili, o něm mluví jinak než jako o zázraku...

Josef Suchár: "Celá bolest naší společnosti i naší doby spočívá v tom, že až příliš připustila lež, aby mohla vstoupit do životů lidí. Ze lži se stalo něco normálního, taková slabůstka. Vždyť každý někdy zalže. Je velký rozdíl mezi nepravdou a lží, podobně jako mezi zabitím a vraždou. Nepravda je omyl a není tam zlý úmysl.

Můžeme se dopustit nepravdy, jsme lidé omylní. Ale lež je nejstrašnější hřích, který rozbíjí společenství. Uvádí nás do samoty a vnáší k nám strach. Jak se můžete družit, když těm lidem nevěříte? Tím se dostáváme do spirály kontrol a všech institucí, které nás musejí hlídat, abychom splnili to, co jsme slíbili.

Redaktor: Lze to ještě teď nějak změnit?

Nikdy není pozdě začít opravovat to, co je poškozené. Musíme začít nelhat a podporovat každého, kdo rozvíjí dialog. Proto moc fandím členům spolku Milion chvilek pro demokracii. Dělají toho hodně a hrozně hezky. Nikde nelítají šutry, nemlátí se výlohy. Z mého pohledu je právě toto setkávání cesta, která nese naději. Vracíme se tím trochu zpátky k Václavu Havlovi. I přes všechny omyly, kterých se Havel dopustil, to byl právě on, kdo poskytoval lidem naději."

Celý rozhovor najdete zde.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku