Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Aktualita: Hospodářské noviny o Milionu chvilek pro demokracii

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

HOSPODÁŘSKÉ NOVINY O MILIONU CHVILEK PRO DEMOKRACII

(Odkaz na celý článek Petra Honzejka)

Z článku: „Na pražské Letné (se) sešlo více než 250 tisíc lidí a protesty proti premiérovi Andreji Babišovi pod hlavičkou spolku Milion chvilek pro demokracii se odehrávaly i v řadě dalších měst. Abychom pochopili, o čem se bavíme − jde o něco, co nemá v dnešní Evropě obdoby. 
(...)
Není divu, že kombinace rozsahu a pokojnosti vyvolávala v zahraničí v roce třicátého výročí pádu komunismu stejně chytlavou, jako naprosto zavádějící asociaci na sametovou revoluci.

Naprosto zavádějící proto je, že nyní demonstrantům nejde ani náhodou o změnu systému, ale naopak o jeho obranu. Česku vládne osoba trestně stíhaná pro podezření z dotačního podvodu, mající na krku audit Evropské komise, který konstatuje, že je ve střetu zájmů, a nadto zjevně pohrdá institucemi parlamentní demokracie. Něco takového tady od listopadu 1989 nebylo, čemuž odpovídá i reakce části společnosti. Je ale třeba říci, že dotyčná osoba − Andrej Babiš − je českým premiérem zcela legitimně. Vyhrál volby, má většinovou podporu ve sněmovně a značnou podporu voličů. Jeho ideologové a píáristé tudíž usilovně pracují na šíření legendy, že se demonstranti nedokážou smířit s výsledky voleb a jsou vlastně protidemokratičtí.

To je nesmysl. Volby samozřejmě nikdo nezpochybňuje. Část společnosti pouze nedokáže přihlížet, jak premiér nakládá s mocí. Střetává se tu východní pojetí demokracie „kdo vyhraje volby, může všechno" s obhajobou atributů demokracie západního typu, mezi které patří nezávislá média, nezávislá justice, ale i nepsaná pravidla, například že nesmí docházet k privatizaci státu, tedy k tomu, že by stát hájil finanční zájmy držitele moci.
(...) 
Přesto mají demonstrace smysl − kdo ví, zda by bez nich už veřejnoprávní média nebyla fakticky státní jako v Polsku. Kdo ví, jestli by na postu nejvyššího státního zástupce seděl Pavel Zeman, který odmítl pokus trestní stíhání Andreje Babiše zamést pod koberec. Kdo ví, zda by bez demonstrací Andrej Babiš do sněmovny, kterou označuje za žvanírnu, ještě vůbec chodil. Demonstranti zkrátka tvoří to, čemu se říká blokační menšina. Brání systém před degenerací, a to nejen v zájmu svém, ale i těch, kterým je vše zpravidla jedno a pak se diví, co se to stalo. Můžeme to brát i jako signál, že v Česku existuje něco jako instinkt obrany liberální demokracie.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku