Facebook
Instagram
YouTube
Xko
|
EN
Account
Zobrazit menu
Menu
Zobrazit menu
Menu

Aktualita: Co dnes může udělat každý?

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku

CO DNES MŮŽE UDĚLAT KAŽDÝ?

V listopadu jsme na Letné zveřejnili pozitivní výzvu „Co chceme”. Druhý bod této výzvy říká:

Chceme být občany, kterým záleží na druhých lidech, zajímají se o stav společnosti a převzali za ni svůj díl zodpovědnosti.

I teď máme všichni možnost stát se takovými občany a převzít svůj díl zodpovědnosti. Prostě a jednoduše, je to na nás všech.

> BUĎME OHLEDUPLNÍ. Dodržujme základní hygienické principy a všechna preventivní opatření. Pokud je to možné, zůstaňte doma a omezte setkávání a kontakt s druhými lidmi pouze na nezbytné minimum. Tohle opatření skutečně pomáhá snížit celkové dopady šíření viru. Mějme na paměti, že ohleduplnost a dodržování preventivních opatření ve výsledku pomůže také nám samým, našim rodinám, našim blízkým a všem lidem, které máme rádi.

> MYSLEME NA NEJZRANITELNĚJŠÍ Z NÁS. Nejrizikovější skupinou jsou senioři. Nabídněte seniorům ve vašem okolí třeba donesení nákupu, vyzvednutí léků nebo vyvenčení psa. I krátký rozhovor po telefonu může udělat osamělým seniorům radost. Pokud se chcete více zapojit, Život 90 (https://www.zivot90.cz/cs) a mnoho dalších neziskových organizací rozjely dobrovolnickou pomoc. Pro Prahu také funguje dobrovolnický portál Pomáháme Praze 2020: https://sites.google.com/view/dobrovolnik-covid19/dobrovoln%C3%ADk

> HLÍDÁNÍ DĚTÍ. Uzavření škol dostalo mnoho rodin do složité (třeba i finanční) situace. Někteří rodiče museli zůstat doma a nemohou chodit do práce. Hlídání dětí (i na pár hodin denně) pro ně může znamenat neocenitelnou pomoc.

> MÁTE ZKUŠENOSTI S ONLINE UČENÍM? Nabídněte své služby! Ne všechny školy jsou schopny zajistit výuku online.

> BUĎME VE STŘEHU A HLÍDEJME DEMOKRACII. Ve stínu dění kolem koronaviru se mohou odehrát další pokusy o překračování pravidel, zneužívání moci či oklešťování našich svobod. Nedopusťme to.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová to vyjádřila skvěle:

„Vážení občania, všetkých nás čaká skúška, s kontúrami ktorej sa iba oboznamujeme. Tvoríme jeden štát, jedno obyvateľstvo, jedno ľudské spoločenstvo. V ťažkých chvíľach nám pomôže iba zodpovednosť a spolupráca. Ak sa zomkneme, zvládneme to."

Držme si palce.

Zapojte se a proměňte slova v činy ještě dnes

Podepište výzvu

Přidejte se k 543 395 demokratům, kteří podepsali naši výzvu.

Akční centrum

Zjistěte, jakým způsobem se můžete zapojit právě Vy.

Darujte

Darování je nejjednodušší a nejrychlejší cesta, jak se můžete zapojit hned teď.

Sdílet stránku
Zkopírovat odkaz do schránky
Sdílet na Facebooku